zimnica
NAŠI STARI SU OBAVEZNO STAVLJALI 1 KESICU OVOGA U KISELI KUPUS: Samo na TAJ NAČIN im se NIJE KVARIO
Naši stari bez jednog sastojka ga nisu pravili
Ovako kiseli kupus spremao nekada.
Naši stari bez jednog sastojka ga nisu pravili.
Recept ćete odmah zapisati.
kupus - 16 glavica
so - po potrebi
voda - po potrebi
vinobran - 1 kesica
konzervans - 1 kesica
* merne jedinice
NAČIN PRIPREME
Nožem izdubiti sredinu na glavici kupusa i poređati u bure u kome će se kiseliti. U svako udubljenje staviti po malo soli i ostaviti da prenoći.
Sutradan (u isto vreme), u vodi rastvoriti so i naliti u bure. Pritisnuti nečim težim, zatvoriti i sutradan pretočiti. Nakon nedelju dana opet pretočiti i postupak ponoviti još 2 puta (znači-nakon nedelju dana pretočiti, pa još jednom pretočiti nakon nedelju dana). Kada se kupus ukiseli, staviti vinobran i konzervans kako bi kupus duže trajao.
Savet: Količina vode i soli zavisi od veličine bureta. Na 10 l vode staviti 300 g soli, izmešati i nalivati-tako pripremati koliko je potrebno kako bi sav kupus bio u tečnosti.
Ukoliko pripremate manju količinu (kao ja u ovom slučaju) i bure stoji na ne suvuše toplom mestu (a ni hladnom) neće biti potrebno dodavati vinobran i konzervans. Samo pratite uputstvo pripreme (pretakanja).
Za one koji ne znaju, pretočiti znači - uzeti crevo, staviti u bure, tečnost iz kupusa pustiti da teče kroz crevo u kofu, vratiti tečnost u bure, pa opet tako-što se više kofa pretoči, to je bolje, jer se tako so bolje rastvori.
(Espreso/Bonaepti.rs)