Kiseli kupus, Foto: Printscreen Youtube

zimnica

NAŠI STARI SU OBAVEZNO STAVLJALI 1 KESICU OVOGA U KISELI KUPUS: Samo na TAJ NAČIN im se NIJE KVARIO

Naši stari bez jednog sastojka ga nisu pravili

Objavljeno: 01.12.2022. 18:39h

Ovako kiseli kupus spremao nekada.

Naši stari bez jednog sastojka ga nisu pravili.

Recept ćete odmah zapisati.

kupus - 16 glavica

so - po potrebi

FOTO: Bakina kuhinja
FOTO: Bakina kuhinja
FOTO: Bakina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja
FOTO: Printsceen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

voda - po potrebi

vinobran - 1 kesica

konzervans - 1 kesica

* merne jedinice

NAČIN PRIPREME

Nožem izdubiti sredinu na glavici kupusa i poređati u bure u kome će se kiseliti. U svako udubljenje staviti po malo soli i ostaviti da prenoći.

foto: Printcsreen

Sutradan (u isto vreme), u vodi rastvoriti so i naliti u bure. Pritisnuti nečim težim, zatvoriti i sutradan pretočiti. Nakon nedelju dana opet pretočiti i postupak ponoviti još 2 puta (znači-nakon nedelju dana pretočiti, pa još jednom pretočiti nakon nedelju dana). Kada se kupus ukiseli, staviti vinobran i konzervans kako bi kupus duže trajao.

Savet: Količina vode i soli zavisi od veličine bureta. Na 10 l vode staviti 300 g soli, izmešati i nalivati-tako pripremati koliko je potrebno kako bi sav kupus bio u tečnosti.

foto: Profimedia

Ukoliko pripremate manju količinu (kao ja u ovom slučaju) i bure stoji na ne suvuše toplom mestu (a ni hladnom) neće biti potrebno dodavati vinobran i konzervans. Samo pratite uputstvo pripreme (pretakanja).

foto: Bakina kuhinja

Za one koji ne znaju, pretočiti znači - uzeti crevo, staviti u bure, tečnost iz kupusa pustiti da teče kroz crevo u kofu, vratiti tečnost u bure, pa opet tako-što se više kofa pretoči, to je bolje, jer se tako so bolje rastvori.

(Espreso/Bonaepti.rs)