njami
SAMO OVAKO SE PRAVI ORIGINALNA BAKLAVA, NIJEDAN DRUGI NAČIN NE VALJA: Ove TRIKOVE morate da ZNATE
Ali, malo ko zna originalni recept
Znamo da se baklava kod nas jede kao luda.
Nema osobe koja ne uživa u toj poslastici.
Ali, malo ko zna originalni recept.
Kuvarica je otkrila tajnu.
Munevera Mulalić iz susedne Bosne i Hercegovine nije profesionalna kuvarica, ali njeni recepti koje deli na Facebooku i Instagramu toliko oduševljavaju ljude da je postala sve popularnija na ovim prostorima.
Kako kaže, poseban ukus daje tirit pomešan s orasima, a evo kako to sve da napravite.
Treba vam:
1 okrugla posuda za kolače
1 kg jufki za baklavu 500 grama maslaca
1-2 žlice ulja 800 grama mlevenih oraha
1 jaje + 1 kašika maslaca + malo brašna - za tirit
1 šolja šećera za orahe + 2 kg šećera za preliv
2 litre vode
Priprema:
Istopite maslac i uklonite belu penicu jer može dati gorki okus baklavi kada se ispeče. Namastite dno posude i stavite 5 jufki jednu na drugu - između ih možete malo namastiti. Stavite smesu od oraha i tirita, pa ponovite postupak. Na završni sloj stavite 3-4 jufke, i namastite ih uljem. Izrežite baklavu na komade koji vam odgovaraju i prelijte preostalim maslacem, pa ostavite pola sata da upije masnoću.
Pecite je na 150°C, a nakon što porumeni smanjite temperaturu na 130°C, jedno sat i pol do dva, prenosi Klix.
Dok se baklava peče pripremite preliv. Pomešajte šećer i vodu i jedan lonac i stavite da se kuhaju. Nakon što dobijete blago lepljivu teksturu, ostavite da se ohladi - nikako ne sme biti vruć kada ga stavljate preko baklave. Izvadite baklavu kada je gotova i pustite da se malo ohladi. Zalijte polako, od jednog kraja posude do drugog. Pustite da se sve upije i spremna je za posluživanje.
(Espreso/Klix)