njami
JUGOSLOVENSKE DOMAĆICE SU OVAJ KOLAČ SPREMALE 80-IH: Tajna njegovog ukusa je OVA VOĆKA, slasnije ne može
Jugoslovenski kolač sa jabukama je idealan za leto jer osvežava.
Raskošne torte su uvek bile omiljene, pogotovo ako se prave od čokolade ili oraha, ali i oni najjednostavniji i najjeftiniji kolači mogu da im pariraju. Naše bake su pravile žuti kolač sa višnjama ili lenju pitu čiji recepti su se prenosili s kolena na koleno, a kasnije je postao omiljen i ovaj neodoljivi i osvežavajući jugoslovenski kolač sa jabukama.
Iskusne domaćice su ga već pravile, a isprobajte i vi jer će vam se provereno dopasti.
Sastojci:
Za koru:
4 jajeta
100 g šećera
200 g brašna
100 ml ulja
100 ml vode
1 kesica praška za pecivo
Za fil:
1 kg jabuka
80 g pudinga od vanile
100 g šećera
Za ukrašanjanje:
500 ml slatke pavlake
Priprema:
Odvojte žumanca i belanca, pa belanca pomešajte sa šećerom i umutite u čvrst šne. U žumanca dodajte ulje, vodu i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobro sjedinite, pa dodajte u belanca i lagano promešajte. Sipajte dobijenu smesu u tepsiju koju ste premazali puterom (ili nauljili) i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. U šerpu sipajte vodu (900 ml) i dodajte šećer, a kada proključa dodajte jabuke koje ste sitno iseckali. Ostatak vode (100 ml) pomešajte sa pudingom i dodajte u jabuke. Kada jabuke budu gotove vruć fil sipajte preko kore. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, a zatim stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku i dekorišite kolač.
(Espreso)