ZA RUČAK
EVO KAKO RUMUNI SPREMAJU GULAŠ: Naše domaćice će ODLEPITI za ovim PIKANTNIM RECEPTOM
Skroman način života onadašnjeg življa uticao je na trpezu i jela koja su se u Rumuniji pripremala od davnina do danas
Rumuni imaju bogato gastronomsko nasleđe. Njihova tradicionalna jela su jako začinjena, sa jasnim i izrazrazitim ukusima.
Gastronomija Rumunije je interesantna zbog svog jedinstvenog i nesvakidašnjeg spoja ukusa i upliva kulture ishrane različitih naroda. Na taj način formira se mešavina vojvođanske, mađarske i nemačke kuhinje na jednom specifičnom prostoru. Skroman način života onadašnjeg življa uticao je na trpezu i jela koja su se u Rumuniji pripremala od davnina do danas.
Temišvarski gulaš
200gr svinjetine sečene na kockice,
200gr junetine sečene na kockice
100 gr crnog luka,
2-3 čena belog luka,
3, 4 krompira
2-3 mesnate sveže paprike,
ulje, voda i začini po potrebi,
biber i crvena tucana paprika,
ljuta paprika isečena na kolutove.
Priprema:
U dubljem tiganju na vrelom ulju, propržiti crni i beli luk pa dodati meso isečeno na kocke, kada se meso isprži, dodati i papriku sečenu na kolutove, a zatim krompir.
Nakon što paprika omekša naliti vodom i ostaviti da se ukrčka, smanjiti temperaturu i ostaviti da se krčka na tihoj vatri. Kada meso postane rastresito umutite kašiku kukuruznog brašna sa malo vode. Dodati u gulaš po potrebi, u zavisnosto kakvu gustinu želite.
Servirati sa iseckanom ljutom paprikom na kolutove.
(Espreso/Najžena)