poslušajte
NAŠI STARI SU OVAJ SASTOJAK U AJVAR STAVLJALI TEK NA KRAJU: Samo na TAJ NAČIN im se NIJE KVARIO
Kod nas se to redovno sprema, a ovako će vam potrajati dugo
Nema osobe koja može da zamisli zimu bez ajvara, kiselog kupusa i ljutenice.
Kod nas se to redovno sprema, a ovako će vam potrajati dugo.
Najjednostavniji, a najlepši recept za ajvar su nam ostavile naše bake.
Samo one znaju u čemu se krije tajna.
Sastojci
30 kg. crvenih paprika
1 litar ulja
200 ml. sirćeta
1/2 kesice konzervansa
so
Kako pripremiti
Paprike ispeći na tradicionalan način (na peći). Pečene paprike slagati u dublji sud (dok su vrele) koji obavezno mora biti poklopljen kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike. Oljuštiti, očistiti od semenki i samleti paprike.
Ulje dobro zagrejati u širokoj šerpi, pa dodati samlevene paprike (ulje treba biti vrelo, tako da paprike "zacvrče"). Pržiti dugoo, dugooo uz mešanje. Prvo mešati povremeno dok ajvar ne proključa a zatim neprestano. Pred kraj kuvanja dodati sirće i konzervans.
Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust. Gotov ajvar posoliti po ukusu i dok je vruć sipati u tegle. Ostaviti ajvar preko noći u rerni na 60-80 stepeni C da se zapeče. Pre zatvaranja tegli dobro zagrejati oko 200 ml. ulja i premazivati površinu ajvara tako da ponovo "zacvrči". Zatvoriti tegle najpre celofanom, pa potom i poklopcem i ostaviti na hladnom mestu.
Savet plus 1: Jako je bitno dugo kuvati ajvar, jer jedino dobro ukuvan ajvar se ne kvari. Dakle nije poenta dodati mnogo konzervansa, već duugooo kuvati. Savet plus 2: Šerpa u kojoj se kuva ajvar treba biti što šira, jer se u takvoj šerpi brže skuva. Savet plus 3: Celofan kojim se zatvaraju tegle, kao i poklopce možete premazati vaticom ili gazom natopljenom alkoholom - odlično deluje protiv kvarenja ajvara.
Savet plus 4: Ivice tegle treba dobro očistiti od eventualnih ostataka ajvara kojim su umazane tokom sipanja, pre nego što se zapeče - takođe odlična zaštita od kvarenja. Savet plus 5: So dodati tek na kraju, jer je tada količina znatno manja, pa bi ajvar mogao biti preslan ako posolite na početku kuvanja.
(Espreso/Recepti.Žena.Blic.rs)