savet
NEKADA KUPUS RIBANAC NIJE MOGAO DA SE ZAMISLI BEZ 1 SASTOJKA: Samo TAKO su NAŠI STARI zaustavljali KISELJENJE
Obavezno su dodavali, a u nastavku teksta ćete videti i zbog čega
Svi znamo da se kod nas kiseli kupus jede redovno kada je zima.
Ono što malo ko zna jeste kako su naši stari nekada spremali kupus ribanac.
Bez jedne stvari nije mogao da se zamisli.
Obavezno su dodavali, a u nastavku teksta ćete videti i zbog čega.
Kiseli kupus je svojevrsna poslastica u bilo kom obliku! Kurir Stil je izdvojio proveren recept naših starih za čuveni ribanac. Potrebno je da odvojite najviše dva sata za pripremu, a u fenomenalnom ukusu ćete uživati mesecima.
Nepohodni sastojci za ribanac:
15 kg kupusa
400 g soli
bure od 10 l p
lastični obruč
1 kuhinjska krpa
Način pripreme:
Očistite glavice kupusa od spoljašnjih listova i korena, a zatim ih izrendajte ili sitno iseckajte. Dobro operite bure i njega stavite jedan slog, malo ga posoliti pa nabijati rukama ili čunjevima dok dok kupus ne zapeni. Ponavljajte ove korake sve dok ne potrošite kupus.
Potom ga prekriti čistom krpom, naneti plastični obruč pa odgore staviti teži kamen uvijen u čistu kesu. Poklopiti ga i ostaviti na toplom dok se ne ukiseli. Kada tečnost postane kisle, postupak je gotov.
Dodaje se ¼ vinobrana
Proces daljeg kiseljenja zaustavićete tako što ćete razmutiti vinobran sa malo vode, i sa tim napitkom preliti gornji sloj kupusa. Bure nakon toga odložiti na neko hladno mesto, a kupus je spreman za jelo.
Bar jednom nedeljno proveravajte da li kupsu peni, ukoliko se ona stvori, obavezno je sklonite.
(Espreso/Kurir Stil)