DA SE RASPAMETITE
MAKEDONSKA MUSAKA: Ovako je spremaju SUSEDI NA JUGU, starije domaćice će prepoznati OVAJ RECEPT
Ukusnije nema
POTREBNI SASTOJCI
krompir - 1 kg
mleveno meso - 500 g, mešano
kačkavalj - 200 g
jaja - 5 - 6 kom.
jogurt - 1 šoljica (ili kiselo mleko)
šargarepa - 1 kom.
beli luk - 1 glavica
luk - 3 glavice
paprika - 1 kom.
NAČIN PRIPREME
Najpre iseckamo luk, beli luk, šargarepu, papriku na sitne komade i pržimo na tihoj vatri da se izmešaju ukusi.
Onda stavljamo mleveno meso i sve to da se lepo isprži (ako je mleveno meso na velike komade, onda stavite malo vode da se izdrobi na sitne deliće).
Sve to začinite poželji (ja stavljam vegetu, biber, peršun suvi, kurkumu, lovorov list i ruzmarin malo za miris).
U prethodno zagrejanoj zemljanoj posudi ređamo krompir iseckan na tanke kolutove, pa stavljamo smesu što smo pre propržili, pa ređamo odozgo još jedan red krompira. Stavljamo malo vode otprilike 200 g i stavljamo da se pece na 200 stepeni.
Peče se 40 minuta ili dok ne porumeni krompir odozgo.
Onda vadimo i pravimo preliv sa jajima i jogurtom, začinimo ga i prosipamo u tavi da ima svuda preliva. Onda ređamo kačkavalj na kocke ili rendan po ukusu, kako želite, stavljamo odozgo malo suvog peršuna vraćamo musaku u peć jos 15-20 minuta.
Vadimo i makedonska musaka je spremna za jelo.
(Espreso/Bon Apeti)