recept
POZNATA KUVARICA OTKRILA ŠTA DODAJE U KROMPIR PIRE, PA ON BUDE OVAKO KREMAST: Tajna je u jednom ČUDNOM SASTOJKU!
U nastvaku teksta pročitajte zašto se dodaje kora limuna, ali i koje temperature treba da budu mleko i puter
Pire krompir spada u najpoznatije i najpopularnije priloge. Od ovog povrća možete da napravite i pečeni krompir, pomfrit, polutke..., ali pire se slaže sa gotovo svakim jelom. Poznata američka kuvarica Ina Gartea je na svojoj stranici podelila i recept koji će vam pomoći da pire ispadne savršeno kremast i pahuljast. Tajna je u limunu, kao i u tome na koji način dodajtete određene sastojke.
U nastvaku teksta pročitajte zašto se dodaje kora limuna, ali i koje temperature treba da budu mleko i puter.
Sastojci:
1,1 kg krompira
220 g hladnog neslanog putera
230 ml punomasnog mleka
1 kašičica rendane kore limuna
Priprema:
Kuvajte krompir koji ste isekli u posoljenoj vodi, nekih 20 minuta dok ne omekšaju. Pre nego što se krompir skuva zagrejte mleko, a puter držite u frižideru. Toplo mleko se koristi jer krompir bolje upija tečnost što sprečava da postane gumen. U kuvan i proceđen krompir dodajte hladan puter i dobro izgnječite. Puter treba da bude hladan, jer ako je sobne temeprature, rizikujete da se ne sjedini dobro sa krompirom. Zatim polako sipajte toplo mleko, samo vodite računa da ne preterate.
Pire treba da bude kremast, ali dovoljno gust. Posolite i pobiberite, pa dobro umutite i dodajte koru limuna. Limunova korica daje taman dovoljno kiselosti da probije kroz sve bogate teksture i ukuse, dodajući finu svežinu i uravnoteženost svih sastojaka.
(Espreso)