njami
OKO NJE SE SVI OTIMAJU ZA PARČE VIŠE: Svaka DOMAĆICA je SPREMA za SLAVU, a za POSNU VARIJANTU niste ČULI (RECEPT)
Danas postoji mnogo recepta koji su kreativni i koje možete da služite kada je post
Umesto mrsne varijante spremite posnu reforma tortu, koja je jednako ukusna.
Približava se Božićni post, ali i sve slave koje padaju u decembru biće posne, a tada morate da vodite računa koje namirnice konzumirate. Bez obzira što ne smete da jedete određene sastojke, to ne znači da ne možete da uživate u hrani, pa tako jaja zamenite medom, a obično mleko sojinim.
Danas postoji mnogo recepta koji su kreativni i koje možete da služite kada je post.
Sastojci:
600 g mlevenih oraha
600 g šećera
150 g meda
17,5 kašika brašna
150 g posnog margarina
6 štangli čokolade za kuvanje (posna)
5 kesica vanilin šećera
1,5 šolja kisele vode
1,5 šolja ulja
1 prašak za pecivo
2 kesice pudinga od čokolade (bez kuvanja)
400 ml sojinog ili bademovog mleka
Takođe, ako volite slatkiše sada postoje recepti za najraznovrsnije posne torte, a Stvar ukusa vam predlaže da isprobate najpopularniju srpsku tortu, a to je reforma.
Priprema: Za koru: Pomešajte orahe (250 g), med, šećer (250 g), kiselu vodu, 3 štangle čokolade koju ste prethodno otopili na pari, 3 vanilin šećera, ulje, brašno i kašičicu praška za pecivo. Dobro sjedinite sastojke i sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Za fil: Pomešajte preostali šećer sa vodom, pa kratko kuvajte. Dodajte preostale mlevene orahe i 3 štangle čokolade koju ste prethodno otopili na pari.
Kada se skuva sklonite sa šporeta, pa kada se ohladi dodajte mu margarin koji ste prethodno umutili i sve dobro sjedinite mikserom. Puding umutite sa hladnim sojinim mlekom i vanilin šećerom (2 kesice) i dodajte u fil, pa sjedinite mikserom. Ređanje torte: Koru isecite na 3 dela, pa svaki bogato nafilujte, a onda pređite i preko cele torte. Ukrasite mlevenim orasima ili rendanom čokoladom. Ostavite da odstoji 48 sati pre služenja.
(Espreso/Stvar ukusa)