ZA SVAKO NEPCE
UŠTIPCI GOTOVI ZA 11 MINUTA: Ovakve još niste probali, mogu biti SLATKI i SLANI!
Služite uz šta god želite
Kada se u rano jutro kućom raširi miris prženog testa, većini ljudi sa ovih prostora je nekako toplo oko srca usred zime. Mekani vrući uštipci su mnogima na vrhu liste kao doručak, uz kajmak, jogurt, ajvar, šećer...
Možete ih služiti i slatke i slane, kako god vam je drago, šta god da vam je pri ruci.
Priprema je jednostavna i laka, probajte i uverite se sami.
Vreme pripreme:
30 minuta
Sastojci:
(7-8 uštipaka)
2 jajeta
400 ml pavlake ili kiselog mleka
1 kašičica soli
500 g brašna tip 500
1 prašak za pecivo ( 12 g)
ulje za prženje
Priprema:
1. U činiju stavite jaja, te im dodajte 400 ml pavlake. Dodajte kašičicu soli i sve dobro umutite kašikom.
2. Postepeno dodajte 500 g brašna i kesicu praška za pecivo. Nastravite da mutite dok ne dobijete gustu homogenu smesu. Smesa je gotova kada lepo možete da je vadite kašikom, da nije ni previše gusta, a ni tečna.
3. U tiganj dodajte 200 ml ulja ili toliko da prekrije dno.
4. Kutlačom zahvatite testo i izručite ga na zagrejano ulje i što tanje rastanjite uštipak kašikom. Što su tanji, uštipci su bolji, pa ne zahvatajte puno smese. Pržite svaki uštipak po nekoliko minuta s a jedne i druge strane dok ne dobije rumenu boju. Nakon prvog uštipka smanjite temperaturu da ne bi izgoreli. Uštipci treba da dobiju lepu zlatnu boju. Uštipke stavljajte na papirnati ubrus da se ocedi višak masnoće. Možete praviti i veće u većem tiganju, prema želji. Služite uz šta god želite.
Bon appetit!
(Espreso / 24sedam)