Pinđur, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

ZA ZIMU

OVAKO MAKEDONCI SPREMAJU PINĐUR: Srpkinje, zapišite ORIGINALNI RECEPT za PIKANTNU ZIMNICU

Makedonija je u regionu poznata po veoma kvalitetnoj zimnici, a najpoznatije njihove delicije su svakako pinđur i ajvar

Objavljeno: 23.11.2022. 17:37h

Omiljena zimnica mnogih od nas od paradajza i paprike po starom isprobanom receptu.

Stvar ukusa vam donosi recept za pravi makedonski pinđur.

Makedonija je u regionu poznata po veoma kvalitetnoj zimnici, a najpoznatije njihove delicije su svakako pinđur i ajvar.

foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Pinđur, ljutenica i ajvar su, mogli bismo reći, „sestre salate“. Svima im je zajedničko crvena paprika, a razlika je u malom broju namirnica i načinu pripreme. Ljutenica ​​​​​​​sadrži papriku i paradajz, ajvar-papriku i patližan, dok pinđur objedinjuje ova dva specijaliteta jer sadrži papriku, patlidžan i paradajz.

Potrebni sastojci:

3 kg crvene paprike

1,5 kg patlidžana

FOTO: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

1,5 kg paradajza

150 g belog luka

2 dl ulja

250 g ljutih papričica

foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Kašika šećera i soli

Patlidžan, paprike i paradajz ispecite, oljuštite i sameljite na mašini za meso.

Kao i za ajvar, u veću šerpu stavite ulje da se zagreje pa uspite mleveno povrće. Dok se sve polako krčka dodajte so, šećer i naseckani beli luk. Pustite da se lagano dinsta 10-15 minuta. Pred sami kraj dodajte ljute papričice koje ste prethodno lagano prepekli, ali pazite da se ne raspadnu, treba da ostanu cele.

foto: Profimedia

Vruć pinđur sipajte u tople, sterilizovane teglice, odmah ih zatvorite i okrenite naopačke pa ostavite da se hlade preko noći.

(Espreso/Stvar ukusa)