Kupus ribanac, Foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

SAVET

NEĆETE VEROVATI ZBOG ČEGA SE KVARI KUPUS RIBANAC: Ovo OBAVEZNO morate da PROVERITE ili će PROPASTI

Međutim, morate da znate kako se on pravilno sprema da bi vam ispao kako treba

Objavljeno: 21.11.2022. 17:26h

Kiseli kupus je zimnica koju svi Srbi vole da jedu u bilo kom obliku.

Od njega najčešće domaćice spremaju podvarak, sarmu, a često se jede i samo kao salata.

Međutim, morate da znate kako se on pravilno sprema da bi vam ispao kako treba.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce
FOTO: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce
FOTO: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce
FOTO: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce
FOTO: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Kiseli kupus je svojevrsna poslastica u bilo kom obliku! Zato smo vam ovoga puta izdvojili proveren recept naših starih za čuveni ribanac. Potrebno je da odvojite najviše dva sata za pripremu, a u fenomenalnom ukusu ćete uživati mesecima.

Nepohodni sastojci za ribanac:

15 kg kupusa

400 g soli

bure od 10 l p

foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

lastični obruč

1 kuhinjska krpa

kamen

¼ vinobrana

Način pripreme:

Očistite glavice kupusa od spoljašnjih listova i korena, a zatim ih itendajte ili sitno iseckajte. Dobro operite bure i njega stavite jedan slog, malo ga posoliti pa nabijati rukama ili čunjevima dok dok kupus ne zapeni. Ponavljajte ove korake sve dok ne potrošite kupus.

foto: Profimedia

Potom ga prekriti čistom krpom, naneti plastični obruč pa odgore staviti teži kamen uvijen u čistu kesu. Poklopiti ga i ostaviti na toplom dok se ne ukiseli. Kada tečnost postane kisle, postupak je gotov.

foto: Printcsreen

Proces daljeg kišeljenja zaustavićete tako što ćete razmutiti vinobran sa malo vode, i sa tim napitkom preliti gornji sloj kupusa. Bure nakon toga odložiti na neko hladno mesto, a kupus je spreman za jelo.

Bar jednom nedeljno proveravajte da li kupsu peni, ukoliko se ona stvori, obavezno je sklonite.

(Espreso/Stil)