PREUKUSNO
DOMAĆA GURMANSKA PLJESKAVICA, NAPRAVITE JE SAMI: Jedan sastojak joj daje poseban ŠMEK (RECEPT)
Svi ljubitelji mesa se jednoglasno slažu - gurmanska pljeskavica je najlepše jelo sa roštilja!
Sastojci:
300 g svinjskog mlevenog mesa
300g juneceg mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 kašičica ljute tucane paprike
30-50 g dimljene slanine
biber, so
0,5-1dl kisele vode ili razmućene vode sa soda bikarbonom
2 kašike suncokretovog ulja
Priprema:
U jednu veliku činiju dodajte meso, najbolja je kombinacija junećeg i svinjskog mada mozete koristiti i samo jedno, sitno seckani crni luk i beli luk, so, biber, tucanu papriku, ulje, sitno seckanu dimljenu slaninu i dodajte pola dl ili 1 dl kisele vode (po zelji ).
Sve to dobro izmešajte rukama i ostavite da odstoji u frižideru, najbolje bi bilo preko noći, mada su i 2-3 sata sasvim dovoljna.
Nakon što su odstojale, pomoću folije (obavezno neka je nauljena da se ne bi meso zalepilo, a i da bi se lepše ispeklo) oblikujte lepe oblike pljeskavica, veličinu i debiljnu odredite sami...
Pljeskavica se peče sa jedne strane dok ne dobije lepu boju, zatim se preokrene i peče se nešto kraće sa druge strane. Nakon toga se ne okreće! Najbolje ih je peći na ćumuru.
Servirajte pljeskavicu uz crni luk, kajmak, lepinju (somun) ili pavlaku.
(Espreso)