KAKAV SAVET!
PASULJ UOPŠTE NE MORATE KUVATI SATIMA: Ovo je trik za "BRZINSKI" RUČAK!
Nekvalitetan i star pasulj možda se i nikada ne skuva da bi bio kao što treba da bude
Pasulj je jedno od omiljenih jela u našem narodu, čak u toj meri da se našao i u izrekama poput: “Prosto kao pasulj”.
E, da pasulj može biti još prostiji, dobro je da kod prvog kuvanja pasulja u vodu dodate 1 kašičicu sode bikarbone. Ostavite pasulj da se krčka najmanje 15 minuta, nakon toga ocedite vodu i dodajte malo ulja. Dobro promešajte, kako bi bili sigurni da je ulje raspoređeno po svakom zrnu.
Dolijte hladnu vodu u odnosu 4:1 prema pasulju, dodajte 50 ml rakije i prokuvajte. Ostavite da se krčka 45-50 minuta i trebalo bi da imate potpuno skuvan pasulj.
I na poslednjem mestu, ali ne i po važnosti – vreme za kuvanje pasulja zavisi pre svega od njegove vrste i kvaliteta. Nekvalitetan i star pasulj možda se i nikada ne skuva da bi bio kao što treba da bude, nezavisno od vremena koje provede u šerpi.
(Espreso / Krstarica)