Rosti, Foto: Marén Wischnewski / Panthermedia / Profimedia

mogu biti i slane i slatke

ŠVAJCARCI SU LUDI ZA SELJAČKIM ALPSKIM PALAČINKAMA: Prave se od SAMO 2 SASTOJKA i neverovatno su UKUSNE!

Ove palačinke su tradicionalan obrok u Švajcarskoj

Objavljeno: 19.11.2022. 12:17h

Rösti su švajcarke palačinke od krompira koje se prave veoma jednostavno i od samo dva sastojka - krompira i putera! Ključno je kod ovih slasnih zalogaja da se pripremaju od kuvanog, a ne sirovog krompira i to ih razlikuje od većine sličnih specijaliteta.

Ove palačinke su tradicionalan obrok u Švajcarskoj, a nastale su kao potreba da žene nahrane svoje muževe seljake obilnim, zasitnim obrokom nakon jutarnje muže krave. No, 50-ih godina prošlog veka rösti su postale popularne i u tamošnjim restoranima, pa su se služile uz praktično sve - kobasice, šnicle, teletinu u krem sosu...

Alpske palačinkefoto: Marén Wischnewski / Panthermedia / Profimedia

Potrebni sastojci:

450 grama krompira (2 veća krompira)

so po ukusu

85 grama putera (6 kašika)

Švajcarke rösti palačinke od krompira Foto:Profimedia

Priprema:

Operite krompir i stavite ga da se kuva sa sve korom u hladnoj, dobro posoljenoj hladnoj vodi. Sačekajte da voda provri, pa nastavite da kuvate krompir na laganoj vatri oko 25 minuta. Vodite računa da ih ne kuvate previše dugo, odnosno da koža ne krene sama da im puca.

Ocedite krompir, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom ga poklopite i odložite u frižider dok se u potpunosti ne ohladi - najmanje osam sati, a može i preko noći. Kada budete želeli da pripremite alpske palačinke, jednostavno ga izvadite iz frižidera.

Skinite koru sa krompira, pa ga izrendajte na krupni deo rendi. Dodajte soli po ukusu i dobri promešajte dok se ne sjedini.

U tiganju istopite puter na srednje jakoj vatri, dok se ne zapeni. Od krompira formirajte male diskove, debljine oko 2,5 centimetara i pržite ih sve dok ne porumene na dnu - oko 10 minuta. Po potrebi smanjite temperaturu kako biste sprečili zagorevanje. Kada okrenete palačinke na drugu stranu pržite još nekoliko minuta.

Ako ove palačinke planirate da jedete slatke, sa prelivom od džema ili meda, nemojte dodavati so. Švajcarci rösti najčešće jedu uz jaja na oko i malo svežeg spanaća, ali vi se možete poigravati s najrazličitijim prilozima.

(Espreso / Blic Žena)