prijatno!
RECEPT ZA BEĆAR PAPRIKAŠ: Ovaj ZAČIN će dati POSEBAN ŠMEK, ukus je fantazija čak i BEZ MESA
Napravite bećar paprikaš koji će svi obožavati
Bećar paprikaš je odlična opcija za ručak, a evo kako da ga pripremite.
Sastojci:
- luk
- paprika
- paradajz
- kašika-dve masnoće- ulje ili mast
Po želji:
- tikvica
- patliđzan
- šargaepa
Začini:
- so, biber
- beli luk
- peršun
- šećer
Po želji:
- sok od paradajza
- ljuti koncentrat paradjza
Priprema:
Svo povrće treba narezati.
Prvo luk, dve tri glavice crvenog ili običnog luka, na ploške.Može i sitnije ako ne volite luk...Njega ćemo dinstati na masnoći. Ja skoro standardno koristim maslinovo od komine dok moja draga mama dinsta na masti.
Pepriku(2-3-4-5)prepoloviti, očistiti i narezati na uske tračice. Ovako iseckana paprika skroz će izgubiti ljuskice. Ako se narežu na veće komade ljuska će otpasti sa njih i zaviti se u tračice..mi to ne volimo...Drugi način je ispeći i oljuštiti papriku, to celom jelu daje malo drugačiji šmek.... po izboru svakom i po količini dostupnog vremena...
Sa paradajzom i ljuščicama je ista priča, zato ga ja poparim vrelom vodom i oljuštim pa zatim nasečem na kockice.
Ako želite tikvice i drugo povrće iseći ga takođe na kockice oljušteno.
Kad ste sve iseckali bacite se na kuvanje.
Luk sa malo soli treba izdinstati da postane staklast. Ja linem i malo vode. Zatim dodati paprike jer su one najtvrđe.
Jedan dan sam u ovom koraku dodala na sitno naseckanu piletinu. Takođe se u ovom koraku može dodati šargarepa.
Na omekšalu papriku, kojoj ne treba dugo, dodati ostalo povrće i ostaviti da se polako krčka.Nalivati paradajz sokom po potrebi.
Pred kraj začiniti solju i biberom, šećerom,tabascom....i ugasiti. Šećer ima efekat da preseče kiselinu paradajza..umesto šećera može i zaslađivač ili čak coca-cola. Dodati sitno naseckan beli luk i peršun i poklopiti koji minut.
Što se duže polako krčka ovo je jelo sve bolje...
Posluživanje:
Poslužiti toplo uz skuvani pirinač, testeninu, noklice....
Količina napirnica se određuje prema broju BEĆARA koji će ga jesti.
(Espreso/Coolinarka)