JELOVNIK
PREDJELO, GLAVNO JELO I DESERT: Napravite svečanu trpezu za ARANĐELOVDAN (RECEPTI)
Pred nama je veliki praznik i slava Aranđelovdan, a ovo je naš predlog slavske trpeze za sve vredne domaćice
Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici u ponedeljak 21. novembra slave Sabor Svetog arhangela Mihaila - Aranđelovdan. Arhanđel Mihailo zaštitnik je loze Nemanjića i jedan od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu.
Aranđelovdan je druga po najčešća slava kod Srba.
Za vredne domaćice predlažemo svečanu trpezu za ovu veliku slavu:
Predjelo: Damska salata sa orasima
Potrebno je: 200 grama sitnog sira; 150 grama seckanh oraha; 100 majoneza; 3 kuvana jajeta; 1 svež krastavac; so i biber.
Priprema: Sir, orahe i majonez izemšajte. Dodajte sitno seckana jaja, a zatim i sitno seckan svež krastavac, so i biber. Izmešajte i poslužite!
Pored ove salate, možete da pripremite i ovu slanu tortu od pečenih paprika:
Supica/ čorbica
Danas su ljudi željni domaće supe ili čorbe, više nego pečenog mesa. Stoga ne časite ni časa, nego napravite okrepljujuću supicu/ čorbicu koja će oduševiti goste.
Naš predlog je kafanska bela čorbica:
Domaća pita od sira:
Sarma od listova raštana
Neobično, zeleno i dekorativno, veoma ukusno - to je sarma od listova raštana. Raštan spada u jednu od najzdravijih namirnica, a neverovatno je ukusan kada se od njega napravi sarma.
Potrebno je: 30 listova raštana, blago obarenih u vreloj vodi. 500 grama junećeg mesa, 100 sitno seckane slaninice, 100 pirinča, 2 glavice crng luka, beli luk, 1 šargarepa, so i biber, suvi začin.
Priprema: Napravite smesu za sarmu od junećeg mesa, kuvanog pirinča, rendane šargerepe, sitno seckane slanine i luka i začina. Filujte svaki list posebno pa složite u dublji sud ili vatrostalnu činiju. Prelijte sa vodom da ogrezne i ubacite u rernu. Kada voda uvri, sarmice će biti skrčkane. Servirajte sa kiselim mlekom.
Glavno jelo - jagnjetina
Za ljubitelje pečene jagnjetine donosimo recept za savršeno pečeno jagnjeće meso u rerni. Recept možete naći ovde:
Desert - torta
Šta je slava bez dobre domaće torte? Za domaćice koje su u dilemi koju tortu spremiti za slavu, donosimo vam recepat za najbolje starinske torte, pa vi izaberite:
Za ljubitelje sitnih kolača, evo i divnih recepata za slatke zalogaje:
Najvažnje od svega je da se za slavu spremi slavsko žito, slavski kolač i upali sveća. Nikako ne zaboravite da smisao slave nije u jelu i piću, već u istinskoj molitvi i okupljanju ukućana.
(Espreso/Stil)