saznajte sad
PASULJ TAČNO OVOLIKO MORA DA STOJI U VODI PRE KUVANJA: Samo tako ĆE SE BRŽE SKUVATI, domaćice ZA OVO NISU ČULE
Mada neke cake oko kuvanja pasulja ne znaju svi
Barem jednom nedeljno kuvarice za svoje ukućane spremaju pasulj.
Recept je prost i svakoga sprema na neki svoj način.
Mada neke cake oko kuvanja pasulja ne znaju svi.
Od sada ćete ga spremati samo na ovaj način.
Ako nikada niste kuvali suvi pasulj, ne morate se plašiti, nije komplikovano koliko vam se možda činilo. Kada jednom naučite pravilno da ga pripremate, uvek ćete ga imati pri ruci. Možete ga koristiti za ista jela kao i konzervisani. Napravite varivo od pasulja, salatu, zapečeni pasulj, nadev za tortilje ili testeninu sa pasuljem.
Preberite pasulj
Suvi pasulj pre pripreme preberite jer u njemu može da se nađe sitno kamenje, komadići zemlje ili pokoja suva travka. Osim toga, uklonite i ona zrna koja su smežurana ili drugačije boje od ostatka.
Da li ga pre kuvanja potopiti?
Ovaj korak nije obavezan, ali se skoro uvek savetuje da suvi pasulj pre kuvanja potopite. Time ćete skratiti vreme samog kuvanja i lakše ćete ga svariti. Pasulj stavite u dublju posudu i prelijte vodom. Neka voda bude iznad pasulja oko 5 centimetara jer će nabubriti.
Pasulj koji odmah ispliva na površinu bacite. Neka bude u vodi najmanje 8 sati, na primer preko noći. Ujutro ga ocedite i isperite i tada je spreman za kuvanje.
Skuvajte pasulj
Natopljeni pasulj prebacite u veliku šerpu i prelijte vodom. Kada voda zavri, kuvajte još 30 minuta i kašikom uklanjajte penu koja se diže na površinu. Posolite i nastavite da kuvate sve dok pasulj ne omekša. Tačno vreme vam ne možemo reći, sve zavisi od vrste i veličine pasulja. Proverite s vremena na vreme da li je kuvan i po potrebi dodajte vodu da ne zagori po dnu lonca.
(Espreso/Krstarica)