Paprikaš, Foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

NJAMI

PRAVI MAĐARSKI PAPRIKAŠ: Ovo je njihov ORIGINALNI RECEPT, koriste SVINJSKU MAST

Sezona paprika ne bi trebalo da prođe a da ne napravite dobar paprikaš. A ako ga već pripremate, onda iskoristite recept majstora za ovo varivo.

Objavljeno: 18.11.2022. 11:54h

Osnova dobrog paprikaša je paprika, naravno, ali ne bilo koja, već dobra mlevena paprika. Pored toga, osim kvalitete bitna je i solidna količina - kao i koja kašika domaće svinjske masti.

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Iako se recepti mogu razlikovati od kuhinje do kuhinje, od namirnica koje čine ovo jelo nalaze se: piletina (najbolje domaća), luk, beli luk, voda ili bujon, dovoljno kvalitetne mlevene paprike, a ponekad se dodaje i sveža paprika – kao i paradajz, te masnija kisela pavlaka, prenosi Kurir stil.

Sastojci za pileći paprikaš:

2 kašike masti

1,3 kg piletine

2 crna luka

2 čena belog luka

2 paradajza

1 paprika (prema želji)

3-4 kašike kvalitetne slatke mlevene paprike

2 šolje bujona ili vode

so

biber

2-3 kašike brašna

3/4 šolje pavlake

Priprema:

Zagrejte mast u loncu, pa dodajte piletinu i kad se lepo zapeče, prebacite je na tanjir. U lonac dodajte seckani luk, pa pržite dok ne postane staklast. Ubacite i seckani beli luk i po želji seckanu papriku i paradajz. Nakon 5 minuta lonac sklonite s vatre pa dodajte mlevenu papriku, so i biber. Vratite piletinu u lonac i ulijte vodu ili bujon, tako da prekrije meso. Kada proključa, smanjite vatru, poklopite i kuvajte oko jedan sat. U kiselu pavlaku dodajte brašno pa dobro promešajte. Ulijte malo sosa, promešajte, pa ulijte u sos. Mešajte nekoliko minuta dok se paprikaš ne zgusne. Začinite prema ukusu pa poslužite s testeninom.

(Espreso)