njami
NAPRAVITE BAJADERU PO STARINSKOM RECEPTU: Tradicionalni RECEPT koji se PRENOSI sa KOLENA na KOLENO
Upravo zbog toga su čest izbor domaćica za gotovo sve prilike
Bajadera je jedan od onih kolača koji se brzo prave, a svojim ukusom osvajaju sve.
Upravo zbog toga su čest izbor domaćica za gotovo sve prilike.
Napravite je po starinskom receptu.
Sastojci:
- 1/2 kg šećera
- 2 kafene šoljice vode (ukupno 100 ml)
- 250 g maslaca/margarina
- 200 g mlevenog keksa
- 150 g mlevenih oraha
- 50 g čokolade za kuvanje (3 štangle)
Za glazuru:
- 150 gr čokolade za kuhanje
- 1 kašika ulja
- 50 g putera/ulje/margarin
Priprema:
Šećer i vodu staviti da malo provri, skloniti sa vatre i ostaviti 5 min da se prohladi. Keks i orahe pomešati, preliti onim ušpinovanim šećerom i dok je tako vruće dodati margarin i sve dobro sjediniti.
Smesu podeliti na dva dela. Jedan deo ostaje takav kakav je. U drugi deo smese dodati otopljenu čokoladu, pa promešati da se čokolada sjedini sa smesom. Četvrtastu činiju ili pleh staviti najpre smesu bez čokoladei ravnomerno je rasporediti, a preko nje smesu gde ima čokolade i sve to poravnati. Istopiti sastojke za glazuru i preliti preko smese. Staviti u frižider (ili na neko hladno mesto) da se stvrdne.
(Espreso/Kurir)