delikates
JELO KOJE SE NEKADA PODRAZUMEVALO NA SLAVSKOJ TRPEZI: Recept za neobičnu JAGNJEĆU SARMICU, sastojci su neverovatni
U prošlim vremenima mnogo više se vodilo računa da o tome da se što manje namirnica i hrane baca, pa se pretpostavlja da je tako i ovo jelo nastalo
Sarmica od iznutrica nekada se podrazumevala na svakoj slavskoj trpezi. Iako neki sa neodobravanjem gledaju na jela ovog tipa, činjenica je da su ona delikates.
Sastojci:
- 1 komplet jagnjeća džigerica sa maramicom
- 100 g pirinča
- 2 šargarepe
- 2 jajeta
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1 kašičica bibera
- 1 lovorov list
Premazivanje:
- 1 jaje
- 50 ml ulja
Priprema:
Maramicu potopiti u mlaku vodu, da bi se lakše formirali pravilni delovi za uvijanje.
Očišćen pirinač dobro isprati, skuvati i ocediti vodu.
Skuvati šargarepu i iseći na sitne kockice.
Džigericu i srce staviti da se skuva oko 60 minuta. Dodati u vodu malo soli, bibera, suvog biljnog začina i lovorov list.
Kad se iznutrice prohlade, samleti ih u mašini za meso.
Mlevenim iznutricama dodati šargarepu, pirinač i jaja, so, biber i suvi biljni začin i dobro izmešati masu.
Masu podeliti na onoliko delova, koliko ima pripremljenih parčadi maramice za rolate (imala sam 5 komada maramice).
Razvući jedno parče maramice, pa na njega staviti nadev uz dužu stranicu.
(Espreso/Recepti.com)