Jagnjeća sarmica, Foto: Printscreen Youtube

delikates

JELO KOJE SE NEKADA PODRAZUMEVALO NA SLAVSKOJ TRPEZI: Recept za neobičnu JAGNJEĆU SARMICU, sastojci su neverovatni

U prošlim vremenima mnogo više se vodilo računa da o tome da se što manje namirnica i hrane baca, pa se pretpostavlja da je tako i ovo jelo nastalo

Objavljeno: 17.11.2022. 21:16h

Sarmica od iznutrica nekada se podrazumevala na svakoj slavskoj trpezi. Iako neki sa neodobravanjem gledaju na jela ovog tipa, činjenica je da su ona delikates.

Sastojci:

  • 1 komplet jagnjeća džigerica sa maramicom
  • 100 g pirinča
  • 2 šargarepe
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1 kašičica bibera
  • 1 lovorov list

Premazivanje:

  • 1 jaje
  • 50 ml ulja
  • foto: Printscreen Youtube

Priprema:

Maramicu potopiti u mlaku vodu, da bi se lakše formirali pravilni delovi za uvijanje.

Očišćen pirinač dobro isprati, skuvati i ocediti vodu.

Skuvati šargarepu i iseći na sitne kockice.

Džigericu i srce staviti da se skuva oko 60 minuta. Dodati u vodu malo soli, bibera, suvog biljnog začina i lovorov list.

Kad se iznutrice prohlade, samleti ih u mašini za meso.

Raširiti pažljivo maramicu, odstraniti delove sa debljim naslagama sala i iseći na pravouglu parčad, da se može staviti nadev i uvijati.

Mlevenim iznutricama dodati šargarepu, pirinač i jaja, so, biber i suvi biljni začin i dobro izmešati masu.

Masu podeliti na onoliko delova, koliko ima pripremljenih parčadi maramice za rolate (imala sam 5 komada maramice).

Razvući jedno parče maramice, pa na njega staviti nadev uz dužu stranicu.

(Espreso/Recepti.com)