PREUKUSAN JE
OVAKO SU MAĐARI RANIJE SPREMALI GULAŠ: Recept nije ni nalik na ovom danas ali ćete OTKINUTI NA NJEGA
Tradicionalni mađarski gulaš jedan je od omiljenih specijaliteta i na našoj tpezi.
Mađarski gulaš smatra se jednim od najboljih u našoj blizini, ako ne i u svetu. Ono što je glavno pravilo to je da se pravi isključivo od junećeg mesa. Odlično ide uz testeninu ili pire krompir, a u nekim krajevima ga serviraju i uz palentu. Intenzivan ukus gulašu daje velika količina luka, bez koje on ne bi bio to što jeste.
Sastojci:
800 g junetine
600 g crnog luka
2 čena belog luka
so, biber, aleva paprika
tucana ljuta paprika
lovorov list
Priprema:
Sitno iseckajte crni luk, pa ga dinstajte na zagrejanom ulju i to na umerenoj do slabijoj vatri, dok ne omekša i ne postane staklast. Dodajte meso koje ste prethodno isekli na kockice. Odmah ubacite i sve začine, lovorov list, so, biber, tucanu papriku u količini koja vama odgovara. Samo beli luk ostavite za kraj. Nalijte vodu u šerpu toliko da prekrije meso. Voda tokom kuvanje se više ne dodaje. Gulaš je potrebno da krčkate sigurno dva do tri sata na umerenoj vatri, sve dok meso ne postane mekano, a gulaš dovoljne gustine. Pred kraj ubacite dva cela čena belog luka, što će jelu dati posevnu aromu.
(Espreso/Stvar ukusa)