Kiflice, Foto: RINA

ukusno

TESTO ZA KIFLICE BEZ MLEKA, PEKU SE SAMO 10 MINUTA: Pecivo koje možete spremati za vreme BOŽIĆNOG POSTA koji sledi

Posne kiflice možete da jedete i kada ne postite, a tada možete i da ih nafilujete po želji

Objavljeno: 16.11.2022. 19:08h

Za par dana, 28.11.2022. kreće Božićni post koji traje do 06.01.2023. i na vreme osmislite šta sve možete da pripremate. Kada je u pitanju posna trpeza izbor je malo skučen, jer veliki broj namirnica niste u mogućnosti da jedete. Ali neka vas to ne obeshrabruje, jer sada postoji puno različitih recepata koji će vam pomoći da obogatite posnu trpezu.

Jedan od njih je i recept za posne kiflice koje ćete pojesti već isti dan. Prave se lako, a jedan sastojak ih čini preukusnim, a u pitanju je majonez. Mekane i vazdušate odličan su izbor za doručak ili večeru, ali i kada vam dođu prijatelji u goste.

Sastojci:

  • 500 ml mlake vode
  • 1 kg brašna
  • 40 g svežeg kvasca
  • 100 ml ulja
  • malo pakovanje posnog majoneza
  • posni margarin
  • malo susama
  • 7 kašika šećera
  • FOTO: Printscreen/Youtube/Emiramis kuhinja
    FOTO: Profimedia
    FOTO: Profimedia
    FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Priprema:

U toploj vodi (100 ml) rastopite kvasac sa kašikom šećera. Ostavite 10 minuta da se aktivira. Zatim sipajte preostalu vodu (400 ml), šećer (6 kašika), so, ulje, pa promešajte. Dodajte prosejano brašno i polako umesite testo. Podelite ga na 5 delova i oblikujte loptice, a zatim i svaku loptu na 10 loptica. Svaku lopticu oklagijom rastanjite i urolajte kiflicu. Ređajte na pleh obložen pek papirom i pokrijte. Ostavite da odmore 1,5-2 sata. Pre pečenja svaku kiflicu premažite posnim majonezom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Vruće premažite istopljenim posnim margarinom.

(Espreso/Stvar ukusa)