Mogu biti i posne
STARINSKI RECEPT ZA KNEDLE SA ŠLJIVAMA: Naše BAKE su volele da ih spremaju, niko im ne može ODOLETI
Ako želite posne samo nemojte dodati žumance
Bilo kako da ih nazovemo, jedno je sigurno – mnogo su ukusne i nema ko ih ne jede sa slašću -mi ih prosto obožavamo.Ovom prilikom podelićemo sa vama odličan recept za knedle sa šljivama.
Sastojci:
- 1 kg oljuštenog krompira
- na vrh noža soli
- 150 gr brašna
- 1 žumance (ako ne pravite posne)
- malo ulja,maslaca ili margarina (i ne mora)
Za punjenje:
- 20 kom zrelih šljiva
Za umotavanje:
- 100-150 gr kristal šećera
- 150 gr mrvica (prezla)
- malo ulja
Priprema:
Krompir oljuštiti, iseći na šnite, naliti ga hladnom vodom i staviti da se kuva. Skuvan krompir propasirati ručnom pasirkom i ostaviti da se malo prohladi. Za to vreme šljive očistiti od košpica.
Prohlađenoj masi dodati žumance* i malo brašna, otprilike 100 grama, ostalih 50 iskoristite prilikom oblikovanja knedli.
Uzimati deo po deo testa, oblikovati na dlanu pomoću brašna ako se lepi, staviti šljivu i umotati kao tenisku lopticu.
U veću šerpu staviti vodu da proključa na umerenu vatru. Knedle spuštati u vodu i kuvati ih još minut-dva nakon dizanja na površinu.U posebnu širu posudu na malo ulja propržiti prezlu da porumeni.
Šupljom kašikom vaditi knedle i pažljivo spuštati na prezlu. Drmusanjem činije uvaljati ih u prezlu i posuti kristal šećerom.
Posluživanje:
Od ove količine izadje 20 knedli.
Napomena: Ako želite posne samo nemojte dodati žumance.
(Espreso/Coolinarka)