vrhunski
NAPRAVITE POSNU SARMU ZA DUPLO BRŽE VREMENA NEGO DO SADA: Biće vam ŽAO što niste znali ovaj NAČIN UVIJANJA
Ovako pripremljena sarma lepa je i topla, a može da se služi i hladna
Recept za posnu sarmu.
Posna sarma popularna, kako naziv kaže, tokom posta. Ima dosta recepata i puno mogućnosti
Posna sarma popularna, kako naziv kaže, tokom posta. Ima dosta recepata i puno mogućnosti.
Možete kombinovati sastojke po svom ukusu. Nema tu nekih pravila kojih se treba držati. Ovo je jedan vrlo jednostavan recept.
Posna sarma, sastojci (za 15 komada):
1 manja glavica crnog luka
1 komad praziluka (cca 10 cm dužine)
2-3 kašike ulja
1 kašičica slatke začinske paprike
20 kašičica pirinča po izboru
po ukusu: so, ljuta mrvljena paprika, beli luk, ruzmarin, biber,…
15 listova kiselog kupusa (*plus za oblaganje šerpe)
2 lovorova lista
Priprema:
Sitno iseckani crni luk i praziluk pržite na vrelom ulju dok omekša i porumeni. Dodajte slatku papriku, propržite par sekundi, pa umešajte opran pirinač i sve ostale začine.
Listove očistite od žila i uvijajte sarmice na uobičajen način. U zavisnosti od veličine listova, stavljate po jednu punu kašičicu fila ili više.
Ređajte u šerpu/lonac koji ste obložili listovima kupusa.
Dodajte listove lovora, prekrijte listovima kupusa, nalijte vodom da ogrezne i kuvajte dok kupus ne omekša.
Ja kuvam u ekspres loncu oko pola sata.
Napomene:
Količine su okvirne, prilagodite ih potrebama i ukusu.
Uz kiseli kupus se odlično slažu razne projice.
Uz posnu varijantu, preporučujem posne projice koje možete obogatiti raznim biljnim dodacima poput povrća ili biljnih sireva.
1. Savet bake zlata vredan! Kašika i po fila i… eto rolnice!
2. Preklop sa tri strane
3. Preklopite sa jedne strane, a onda urolajte.
4. Isecite krajeve rolnici i uvucite ih u “džepove”.
(Espreso/Danas/Stvar ukusa)