Foto: Printscreen/Receptura

paŽnja

CELA JUGOSLAVIJA A I ŠIRE ŽIVELA JE NA BAŠ OVAKVOJ BAJADERI: Ljudi iz 80-ih i 90-ih se SEĆAJU, DANAS JOJ NEMA RAVNE

Preliti sa otopljenom čokoladom u koju ste dodali malo ulja. Ostaviti da se dobro stegne u frižideru

Objavljeno: 15.11.2022. 12:38h > 12:54h

Sastojci:

700 gr šećera

300 ml vode

300 gr mlevenih oraha

300 gr mlevenog keksa

250 gr putera ili margarina

200 gr čokolade za kuvanje

Glazura

100 gr čokolade za kuvanje

80 gr margarina

kašičica ulja

Priprema:

foto: Perintscreen/Youtube/Jecine kulinarije

Staviti šećer u šerpu, preliti vodom, mešati dok se šećer ne istopi. Kratko prokuvati, par minuta, pa dodati keks, orahe, i na kraju margarin ili maslac. Masu skloniti sa vatre, dobro sjediniti, pa podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo dodati čokoladu. Četvrtasti pleh namazati margarinom, pa rastanjiti deo sa čokoladom, a preko njega svetli deo.

Kada se bajadera ohladi, preliti je glazurom: otopiti magarin, pa dodati čokoladu i malo ulja, dobro sjediniti i sipati preko bajadere. Potrebno je da odstoji na sobnoj temperaturi dok se stegne, pa je tek onda odložiti na hladno mesto. Seći na štanglic

(Espreso)