ŠTO ŠARENIJA TRPEZA, TO VIŠE NOVCA
KOLIKO KOŠTA MRSNA, A KOLIKO POSNA SLAVA U SRBIJI? Stavili smo cene na papir, evo koja je SKUPLJA!
Izračunali smo koliko košta priprema posne, a koliko mrsne slave u srpskom domaćinstvu
Po crkvenim kanonima slavu čine hleb – kolač, umešen s vodicom koju je sveštenik osveštao nekoliko dana pre slave, kuvano žito – koljivo, sveća od čistog voska koji simbolizuje marljivost i čistotu, crveno vino – krv Hristova i malo ulja, da se zapali kandilo. I molitva, pre svega svecu – zaštitniku porodice, uz izučavanje i poređenje njegovog života i dela sa sopstvenim.
Krsna slava za mnoge Srbe je jedan od najvažnijih događaja u toku godine. Kolika god bila kriza, domaćini neće oskudevati da slavska trpeza izgleda što bogatije, bila ona posna ili mrsna te i da im gosti budu siti.
A, da li će to biti tako i ove godine nakon svih poskupljenja kojima svakodnevno svedočimo?
U zavisnosti od toga da li je posna ili mrsna slava u pitanju, ukupna cifra potrebna za pripremanje trpeze varira. Kako je cena ribe ranije bila veća od cene mesa, za posnu slavu je ranije bilo potrebno izdvojiti i više novca. Danas su se cena mesa i ribe gotovo izjednačile.
Zato smo izračunali koliko košta priprema posne, a koliko mrsne slave u srpskom domaćinstvu.
Mrsna slava
Najveći izdatak na mrsnoj slavskoj trpezi, a bez čega je ista i nezamisliva, je meso. Tu su i mesne prerađevine, sarma, razne salate, sitni kolači i kiflice. Samo za meze to jest različite smesne prerađevine potrebno je između 4.000 i 6.000 dinara.
Osim suhomesnatog i jaja će biti poseban izdatak. Cena jaja porasla je 47 odsto od oktobra prošle godine, 10 komada je prošlog novembra bilo oko 140 dinara, a ovog 220 dinara. A ako biste želeli da koristite domaća jaja, ona su na pijaci po komadu minimum 30 dinara. Za 20 gostiju će vam trebati minimum 20 komada, tako da bi računica na kraju bila između 440 i 600 dinara.
Kilogram jagnjećeg pečenja je oko 2.500 dinara, dok je za kilogram prasećeg pečenja potrebno izdvojiti malo manje novca - oko 1.700 dinara. Inače u toku prošle godine, kilogram jagnjetine koštao je 1.700, a prasetine 1.350 dinara. 20 gostiju će moći da namiri minimum 10 kilograma mesa.
Uz pečenje, i sarma je najčešći glavni obrok koji ne može da prođe bez svinjskog ili junećeg mlevenog mesa, čiji je kilogram između 600 i 800 dinara. Za izradu 40 sarmi trebaće vam oko 2 kilograma mesa, a cena svih potrebnh namirnica za pripremu sarmi košta oko 4.000 dinara.
Za kilogram ruske salate potrebno je kupiti namirnice u iznosu od oko 2.000 dinara, a tu su i ostale sezonske salate. Cifra na kraju za ove priloge je oko 4.000 dinara.
Ako domaćica sama sprema kolače, za tri kilograma potroši se oko 3.000 dinara, a za veliku tortu minimum 3.000 dinara.
Kilogram kiflica košta 700 dinara, a potrebno je obezbediti barem 3 kilograma.
Ne zaboravimo sokove, kafe i alkoholna pića, pa će jedno domaćinstvo (u zavisnosti od broja gostiju) i za to odvojiti minimum 10.000 dinara.
Kada svedemo računicu, prosečno domaćinstvo u Srbiji za mrsnu slavu izdvoji oko 50.000 dinara. Ova cifra bila je 15.000 dinara manje do prošle godine.
Koliko košta mrsna slava?
- Žito (500 gr) - 400
- Slavska sveća 350
- Slavski kolač, kupovni 600
- Ruska salata (2 kg) 2.000
- Čajna kobasica (1 kg) 1.460
- Pečenica (1 kg) 1.350
- Kulen (1 kg) 1.300
- Sir (1 kg) 700
- Kačkavalj (1 kg) 1.100
- Jaja (20 kom) 440
- Hleb (10 vekni) 600
- Kiflice (4 kg) 2.800
- Pita (2 kg) 1.100
- Sarma (40 kom) 4.000
- Kupus (4 kg) 240
- Kiseli krastavci (2 kg) 400
- Praseće pečenje (5 kg) 8.500
- Jagnjeće pečenje (5 kg) 12.500
- Sitni kolači, kupovni (3 kg) 4.000
- Piće 10.000
UKUPNO: 53.840
Posna slava
Priprema posne trpeze za krsnu slavu ranije je važila za skuplju u odnosu na mrsnu slavu. To više nije slučaj, jer se cena ribe gotovo izjednačila sa cenom mesa.
Glavno jelo posne slavske trpeze je riba. Najčešće pastrmka, šaran i oslić. Takođe, popularna je i morska riba poput fileta, lososa, brancina i orada, kao i plodovi mora.
Za filete oslića potrebno je izdvojiti 950 dinara za kilogram, a za šnicle šarana 1.200 dinara, dok je kilogram pastrmke u ribarnicama 650 dinara. Trgovci upozoravaju da ribu treba naručiti na vreme, tako da oni koji slave Đurđic, koji je 16. novembra, ribu treba da naruče bar tri nedelje ranije, najkasnije do početka meseca.
Kupovina već pečene ribe domaćicama i domaćinima umnogome olakšava pripremu svečane trpeze, ali za to onda izdvajaju više novca. Pečeni šaran i pastrmka su od 1.500 do 2.000 dinara (negde čak i više). Kao što važi za meso, tako je i za ribu, za 20 gostiju morate pripremiti minimum oko 15 kilograma ribe.
Priprema posne sarme košta oko 4.000 dinara, posnih rolata i salata oko 3.000 dinara.
Zabluda je da sitni posni kolači i posne torte inače koštaju manje nego oni sa mlečnim proizvodima i jajima. Kilogram ovih posnih poslatica koštaju jednako kao i mrsni.
Na zaboravimo najvažnije, pola kilograma žita je 400 dinara, slavska sveća 350, a za namirnice koje su potrebne u pripremi slavskog kolača potrebno je izdvojiti oko 500 dinara.
Cene za posnu slavu
- Žito (500 gr) 400
- Slavska sveća 350
- Slavski kolač, kupovni 600
- Hleb (10 vekni) 600
- Kiflice posne (4 kg) 2.500
- Pita posna (2 kg) 1.200
- Rolati posni (3 kg) 2.100
- Ajvar domaći (3 kg) 2.100
- Pasulj (2,5 kg) 1.000
- Kiseli krastavci (2 kg) 400
- Krompir (5 kg) 450
- Riblja čorba (5 l) 2.500
- Sarma posna (40 kom) 3.500
- Oslić fileti (2 kg) 1.900
- Skuša (5 kg) 4.250
- Pastrmka (5 kg) 3.250
- Šaran šnicle (5 kg) 6.000
- Prženje ribe po kilogramu 250
- Sitni kolači (3 kg) 4.000
- Torta (3 kg) 4.500
- Piće 10.000
UKUPNO: 54.750
Prema našoj računici, za najskromniju trpezu za 20 gostiju za mrsnu slavu, bez ikakvog luksuza, samo za najosnovniji ručak, potrebno je izdvojiti oko 54.000 dinara, dok je posna slava nešto skuplja. Međutim, mnogi građani potrošiće i više ili manje spram svojim mogućnostima i broju gostiju.
Sezona slava počinje
Crkveni kalendar za drugu polovinu novembra kaže da se proslavljaju još 3 velike i česte slave među Srbima i to Sveti Kozma i Damjan koji se praznuju danas 14. novembra, Đurđic 16. novembra i Aranđelovdan 21. novembra.
U decembru se proslavljaju četiri slave: 4. decembra Vavedenje Presvete Bogorodice, 9. decembra Sveti Alimpije, 13. decembra Sveti Andrej i 19. decembra Sveti Nikola.
(Espreso)