PAŽNJA
OVAKO SE PRAVI TORTA ĐURĐICA NAJBOGATIJA STVAR NA STOLU: Oduva svaku KONKURENCIJU čim je iznesete UKUS JE SAN SNOVA
Prelepa, lagana i izdasna torta nastala kao nadogradnja istoimenog kolača. Slična puslici....
Sastojci
16 jaja,prstohvat soli
600 gr secera
400 gr oraha u jezgru
0,5 l mleka
3 kasike gustina
200 gr tamne cokolade
5 dcl umucenog slaga ili slatke pavlake
250 gr margarina ili mesavine maslaca i margarina, pola-pola
Priprema
1.
Umutiti 8 belanaca sa 150 gr secera i prstohvatom soli. Pleh od rerne pouljiti, poredjati polovinu jezgara oraha, ( mogu biti i sitnije seckani ako tako vise volite) pa preko pazljivo rasporediti sneg od belanaca i secera.Moze se naravno upotrebiti i pek-papir.
Susiti koricu u rerni ukljucenoj na 150 stepeni oko jedan sat. Nije strasno i ako malo potamni
2.
Ispeci takve dve korice, istresti ih iz pleha na carsav posut kristal secerom ( da se ne zalepe) i ohladiti
3.
U pola litra mleka staviti polovinu preostalog secera i ostaviti da provri.
Umutiti zumanca sa ostatkom secera, dodati gustin i umesati u vrijuce mleko, direktno muteci na vatri mikserom.
U mleko se moze dodati jos 100 gr secera ako vam se ucini da nece biti dovoljno slatko, s obzirom da u margarin ne ide prah secer kao sto je to kod torti uobicajeno. Prilagodite svom ukusu.Izvodljivo je.
4.
Umuttiti margarin penasto i kasiku po kasiku dodavati zuti krem.
5.
Umutiti pavlaku ili slag, pa zutom kremu dodati 5 kasika i promesati , ne mikserom. Krem podeliti na pola, pa polovini dodati otopljenu cokoladu, opet ne mesajuci mikserom, nego lagano varjacom.
6.
Sada filovati kore ovim redom - kora okrenuta tako da orasi budu gore,zuti fil, tamni fil, slag, i tako jos jednom. Celu koru premazati ostacima krema i slagom.
(Espreso)