Zlatiborska pita, Foto: Printscreen/Youtube/Hrana i Vino

topi se

ZLATIBORSKA PITA OD KOJE KREĆE VODA NA USTA: Prava DOMAĆINSKA, nijedna JOJ nije RAVNA zbog OVOGA (RECEPT)

Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da odstoji

Objavljeno: 10.11.2022. 23:12h

Jako primamljiva pita, ukusna, mekana, a napravi se veoma brzo i lako. Zlatborska pita će vam se svideti.

Potrebno je:

500 gr kora za pitu

I fil:

3 belanceta 1 šolja ulja

foto: Printscreen/Youtube/Hrana i Vino

1 šolja jogurta 1 šolja brašna mekog 1/2 kašičice soli 1 kesica praška za pecivo

II fil:

3 žumanceta 200 gr sira po izboru

Ostalo:

susam za posipanje

FOTO: Printscreen/Youtube/Hrana i Vino
FOTO: Printscreen/Youtube/Hrana i Vino
FOTO: Printscreen/Youtube/Hrana i Vino
FOTO: Printscreen/Youtube/Hrana i Vino

Priprema:

Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati ulje i jogurt i izmešati ručno. Na kraju dodati so, brašno i prašak za pecivo, pa još jednom polako sve izmešati, takođe ručno. Od ove smese odvojiti 2 kašike sa strane, za premazivanje pite. U drugoj činiji izmešati sir i žumanca. Ako sir nije slan, posoliti malo fil. Pitu slagati na sledeći način: Staviti prvu koru, pa preko nje odmah i drugu.

Drugu koru premazati smesom od belanaca, preko staviti koru, opet premazati i tako redom. Poslednje dve kore ne premazivati ovom smesom. Na poslednju koru staviti sav fil od sira i žumanaca, razmazati preko cele površine i uviti u rolat. Budite pažljivi prilikom uvijanja rolata, jer su kore prilično natopljene filom i odmekle, tako da prsti lako propadaju kroz kore.

foto: Printscreen/Youtube/Hrana i Vino

Na radnu površinu stavite papir za pečenje, pa na papiru ređate i filujete kore, tako da, kada uvijete rolat, prebacite ga u pleh sa sve papirom za pečenje. Kore dosta odmeknu i natope se, pa može da se desi da vam se rolat raspadne u rukama.

Pitu premazati sa one dve kašike, smese od balanaca, koje ste odvojili na početku. Pospite preko susamom i pravac rerna. Pitu peći na 200 stepeni oko 45 minuta. Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da odstoji. Seći na parčad i poslužiti toplu.

(Espreso/Alo)