njami
OVAKO TURCI SPREMAJU SARMU: Zbog 1 NEODOLJIVOG SASTOJKA je UKUSNIJA od NAŠE, odmah ćete ZAPISATI RECEPT
Ono što sve dodaju u smesu će vas naterati da je spremite što pre
Turci su poznati po mnogim jelima, ali sarmu spremaju na skroz drugačiji način.
Srpkinje ne znaju za ovaj recept, a nisu ni svesne kako kida.
Ono što sve dodaju u smesu će vas naterati da je spremite što pre.
Sastojci:
1,5 kg kiselog kupusa
360 g piriniča
1 crni luk
300 g mlevenog mesa
1 kašičica čilija u prahu
1 kašičica začinske paprike
1 kašičica bibera
1 kašičica soli
1 kašika paradajz pirea
8 kašika maslinovog ulja
800 ml vruće vode
Još:
2 kašike maslinovog ulja
200 ml jogurta
40 g oraha
1 kašičica soli
2 kašike majoneza
peršun
Znamo da je naša najbolja, ali njihov recept će vas oboriti.
Turci ih prave tako što urolaju kao pužića, a ako vam je kiseli kupus stajao u zamrzivaču, izvadite ga noć pre kuvanja, kako ne biste morali da blanširate listove. Mi uvijamo cele listove, a da biste postigli ovako lep izgled, potrebno je da ih presečete na pola. Uz njih se služi i sos za koji isto imate recept, a lepo se slažu i domaće lepinje.
Priprema:
Operite pirinač, pa ga stavite u cediljku, a nju na praznu duboku posudu. Prelijte vrućom vodom i ostavite 20 minuta. Crni luk iseckajte, pa pomešajte sa mlevenim mesom, začinima, paradajz pireom i maslinovim uljem (5 kašika). Male listove kupusa poređajte po dnu tepsije.
Velike listove presevite na pola. Po dužini stavite fil od mesa i urolajte. Zatim urolajte ka unutra, da napravite puža. Ređajte preko kupusa. Vrelu vodu (800 ml) pomešajte sa maslinovim uljem (3 kašike), malo posolite i promešajte. Sipajte preko rolnica od kupusa. Pokrijte papirom za pečenje, a preko stavite alu foliju. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40-45 minuta.
Šargarepu izrendajte, pa prodinstajte na maslinovom ulju. Pomešajte jogurt, seckane orahe, seckani peršun, majonez i so, pa dodajte i šargarepu. Sve dobro sjedinite i servirajte sa sarmama.