PREUKUSNO
RIŽOTO SA ČVARCIMA I KAJMAKOM: Dodajte kap ovog ALKOHOLNOG PIĆA i ukus će biti još veća fantazija
Rižoto sa kajmakom i čvarcima je jedan od onih recepata koji potvrđuju pravilo „manje je više“.
Dakle, u pitanju je „prazan“ rižoto, napravljen od kvalitetnog pirinča, odličnog belog vina, domaćeg pilećeg bujona i pravog italijanskog parmezana. Na kraju je krunisan kašikom domaćeg, mladog kajmaka i „pahuljama“ od čvaraka.
Poslužite rižoto sa kajmakom i čvarcima kao predjelo, biće ga za četvoro, a možete i kao glavno jelo za dvoje-troje.
Sastojci:
15 g putera
1 kašičica maslinovog ulja
1 manja glavica crnog luka
1 čen belog luka
200 g pirinča
1 dl belog vina
750 ml pilećeg bujona
3 supene kašike rendanog parmezana
2 supene kašike kajmaka
2 kašičice sitnih čvaraka
Priprema:
U zagrejanu šerpu sipajte maslinovo ulje i puter, pa kad se puter rastopi dodajte sitno iseckani crni luk, posolite sa ¼ kašičicom soli i pržite oko 10 minuta na laganoj vatri. Dodajte kroz presu protisnut beli luk i nastavite da pržite još oko 30 sekundi. Dodajte pirinač i kratko pržite da postane sjajan, sve vreme mešajući. Sipajte vino i mešajte dok alkohol ne ispari. Sipajte kutlaču bujona u pirinač, pa mešajte dok pirinač ne upije svu tečnost. Nastavite da dodajete kutlaču po kutlaču bujona, sve vreme mešajući. Ovo traje oko 15 minuta.
Kad je pirinač gotov, dodajte parmezan i promešajte, pa sklonite šerpu sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre serviranja.
Da servirate, sipajte rižoto u tanjire za serviranje, stavite po kuglicu kajmaka i pospite čvarcima.
(Espreso)