NEKADA I SADA
ŠTA DANAS SRBI NAJVIŠE JEDU? Sve se promenilo, ali ovu namirnicu ni sada NE PRESKAČU, dave se u NJOJ! (FOTO)
Poslednjih godina se sve više ljudi okreće ka pripremi zdrave hrane, te su dostupni uređaji koji vam mogu pomoći u ovoj situaciji!
Ljudi imaju mnogo više poslovnih obaveza, te je ostalo malo vremena za kuvanje, a tu u pomoć priskaču korisni savremeni izumi.
Izuzev ekonomičnih električnih šporeta koji štede električnu energiju, ekspres lonac koji štedi energiju, ali i kvalitetno kuhinjsko posuđe, igraju veliku ulogu u procesu pripreme hrane, pa skraćuju vreme pripreme čak i duplo. Takođe, poslednjih godina se sve više ljudi okreće ka pripremi zdrave hrane, te su dostupni uređaji koji vam mogu pomoći u ovoj situaciji.
U nastavku teksta ćemo se pozabaviti obrocima koji se najčešće nalaze na meniju srpskih porodica, a pomenućemo i koliko uređaji i kuhinjsko posuđe imaju značaja u procesu pripreme hrane. Možda baš ti podaci budu vaša motivacija da zasučete rukave i napravite neka od poznatih srpskih jela.
#1 Doručak – nekoliko namirnica igraju glavnu ulogu u tanjiru
Smatra se da je doručak uveden u srpsku tradiciju u drugoj polovini 19. veka, a nekadašnje namirnice i hrana koja se servirala za doručak se kroz istoriju menjala, ali je suštinski zadržala osnovne karakteristike. Danas veliki broj ljudi doručkuje peciva – kiflice, pogačice, kroasane, zatim raznovrsne pite – gibanicu, proju, pitu sa mesom, kao i sendviče sa suvim mesom, povrćem i raznovrsnim namazima.
Ipak, ubedljivo prvo mesto zauzimaju jaja koja se pripremaju na raznovrsne načine, a mnogi kao prilog ovom proteinskom doručku dodaju čvarke, slaninu, sir i druge namirnice po izboru. Za pripremu ukusnih jaja sa manje ulja pomoći će vam kvalitetan tiganj sa premazom, te ne morate da razmišljate o dimu, zagorelim namirnicama ili prskanju ulja.
Navešćemo da veliki broj ljudi preskače doručak pod izgovorom manjka vremena ili nedovoljne gladi. S obzirom na to da doručkovanje donosi brojne zdravstvene benefite, naš savet je da ne preskačete ovaj važan obrok, te nakon buđenja hranom unesete brojne nutrijente i pripremite se za predstojeće dnevne obaveze.
#2 Ručak – obrok koji okuplja čitavu porodicu oko stola
I dok je preskakanje doručka u Srbiji česta pojava, u slučaju ručka, situacija je nešto drugačija. Ručak je tradicionalno obrok tokom kojeg se srpska porodica okuplja oko stola, posebno tokom dana vikenda.
Srpska kuhinja može se pohvaliti bogatom riznicom jela koja su na naše prostore stigla zahvaljujući bogatoj istoriji, te predstavljaju mešavinu turske, mediteranske i mađarske kuhinje.
Na dnevnom meniju stanovnika Srbije za ručak se često nađu pasulj (čorbast ili prebranac), sarme, punjene paprike i tikvice, gulaš, đuveč, podvarak, slatki kupus, musaka, paprikaš, meso sa roštilja (pljeskavice, ćevapi, piletina), itd.
Ukoliko koristite ekspres lonac upravo će jela poput čorbastog pasulja i junećeg gulaša biti pripremljena za svega 40-ak minuta. Na vama je samo da stavite sve satojke u lonac, začinite i dodate vode, a sve ostalo je upravo na ovom moćnom uređaju. Slična situacija je i sa drugim jelima koja se mogu pripremati u ovom loncu.
Pomenućemo još jednu zanimljivost u vezi sa srpskim jelima i srpskom kuhinjom – gotovo svaki region u našoj zemlji ima poseban način pripreme određenog jela. Upravo zahvaljujući tim razlikama, ali i mnogobrojnim sastojcima koji se upotrebljavaju, srpska kuhinja se smatra heterogenom.
#3 Večera – jednostavnija hrana za kraj dana
Kada je u pitanju večera, veliki deo populacije odlučuje se za laganiji obrok, te najčešće koristi namirnice poput raznih povrćki i voćki za pripremu zdrave salate, a tu su i oni koji se odlučuju za nešto jači obrok, te uključe meso i začine obrok nešto više.
Još jedna tradicionalna večera je nekoliko parčića hleba sa puterom, džemom ili medom, a uz ovaj sladak obrok obavezno idu čaj ili mleko. Naš savet je da se ne prejedate kasno uveče, jer će ovaj postupak uticati i na kvalitet sna, a na vašem tanjiru treba da se nađe optimalna količina zdravih i lako svarljivih namirnica.
#4 Neizostavne namirnice za pripremu jela
Za kraj ćemo pomenuti koje su to namirnice koje se najčešće nalaze na jelovniku Srba. Pojedina istraživanja pokazuju da je poslednjih godina preovladala upotreba povrća u pripremi svakodnevnih jela, te prosečan stanovnik Srbije pojede oko 120 kilograma povrća tokom godine, a povrćka koja se najčešće konzumira je krompir.
Iza njega idu kupus i crni luk koji je deo gotovo svakog jela i daje mu poseban šmek. Kada je u pitanju meso, najčešće jedemo mleveno juneće i svinjsko meso. Naravno tu je i neizostavna piletina koja se najbrže sprema, što je možda jedan od glavnih razloga zašto se baš ovo meso najviše konzumira.
Za kraj ćemo dodati da veliki deo kućnog budžeta mnogih srpskih porodica odlazi upravo na hranu, a podaci govore da se nažalost veliki deo hrane baca. Stoga je naš savet da prilikom pripreme obroka budete ekonomični i na pravi način iskoristite svaku namirnicu, te izbegnete gomilanje i bacanje hrane i uživate u ukusnim i zdravim obrocima svakoga dana.
(Espreso)