ZA VAŠE GOSTE
OVAKO IZGLEDA PRAVA SRPSKA TRPEZA ZA VRAČI: Delovaće BOGATIJE uz OVE RECEPTE, imate JOŠ 5 dana ROKA! (FOTO)
Spremite bogatu trpezu uz sledeće recepte
Sezona slava je počela, a u narednih nekoliko dana očekuju nas tri velike mrsne slave - Vrači, Đurđic i Aranđelovdan, pravo vreme je da obezbedite sebi dobre namirnice za slavsku trpezu.
Spremite bogatu trpezu uz sledeće recepte
Nijedna slava mrsna ne može da prođe bez bogatog predjela. Kao predlog možete da napravite meze, rusku salatu i kiflice.
Sastojci za rusku salatu:
Sastojci:
200 g krompira
200 g šargarepe
200 g graška (može i zamrznut)
200 g kiselih krastavčića
200 g šunke
300 g majoneza
100 g pavlake
2 kuvana jajeta
so, biber
Priprema:
Krompir i šargarepu iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati dok ne omekša. Skuvati grašak dok ne postane mek.
Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice. Sve sastojke pomešati, dodati majonez, pavlaku i začine. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi.
Servirati hladno.
Uz njih dodajte kiflice koje će se topiti u ustima.
Sastojci:
250 g brašna
50 ml mleka
50 ml ulja
kesica praška za pecivo
so
130 g sira
1 jaje
50 g susama (po želji)
Priprema:
U činiju za mešenje testa sipajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte mleko, ulje, belance i so. Zamesite testo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite oklagijom u krug i isecite na 16 trouglova.
U svaki trougao stavite malo sira, pa zarolajte kiflice. Poređajte ih u podmazan pleh, premažite umućenim žumancetom sa malo ulja, po želji pospite susamom, kimom ili nekim začinskim biljem i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene.
Prijatno!
Gosti najviše vole kada se završi predjelo da pojedu vruću domaću supu.
Evo recepta za domaću juneću supu.
Sastojci:
700 g junetine sa kostima
3 šargarepe
1 paradajz
1 krompir
2 čena belog luka
pola celera
1 glavica luka
svež peršun
so, biber
Priprema:
Meso operite, pa ga stavite u veću šerpu i nalijte vodom. Stavite da se kuva, a kada provri dodajte očišćeno povrće isečeno na manje kocke, osim luka, njega ubacite celog. Posolite po ukusu, smanjite temperaturu i kuvajte na umerenoj vatri oko 2 sata. Pred kraj dodajte biber i ukoliko ima potrebe još soli.
Kada je supa gotova izvadite meso, ubacite šaku domaćih rezanaca i kuvajte još 5 minuta. Pre slušenja pospite sitno naseckanim peršunom. Meso isecite na pračiće pa dodajte u svaki tanjir.
E, kada se isprazne tanjiri od supe, na red stiže prava srpska sarma.
Nema osobe koja može da odoli njenom mirisu.
Evo kako da je napravite, a da nestane sa stola u tren roka.
Sastojci:
2,5 kg kiselog kupusa
500 g svinjskog mlevenog mesa
500 g junećeg mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
250 g pirinča
300 g svinjskih sušenih rebara
50 g slanine
50 g sremske kobasice
lovorov list
jaje
2 kašičice soli
2 kašičice bibera
3 kašičice biljnog začina
2 kašičice mlevene paprike voda
Za zapršku
20 g masti
kašika brašna
2 kašike mlevene paprike
Priprema:
Odvojite listove kupusa i potopite ih malo u vodi. Četvrtinu glavice iseckajte na kockice. Na dno šerpe u kojoj ćete kuvati sarmu stavite nekoliko listova. Preko stavite malo kockica kupusa, seckanu kobasicu i suva rebra. U tiganju propržite crni luk, beli luk i seckanu slaninu, potom tu smesu istresite u činiju, dodajte mleveno meso (obe vrste), pirinač, jaje i začine pa sve dobro promešajte rukama.
Uvijajte sarme i ređajte u šerpu. Između stavljajte suva rebra, kobasice i seckan kupus. Na kraju ubacite lovorov list, prekrijte listovima kupusa, nalijte nalijte vodom i kuvajte. Prekrijte sarmu tanjirom i kuvajte 3 sata na laganoj vatri. Dolivajte toplu vodu po potrebi. 15 ak minuta pred kraj dodajte zapršku.
E, nakon omiljenog tradiconalnog jela na red stiže jagnjeće i praseće pečenje.
Svi se u ovome dave, nijedna slava bez toga ne može da prođe.
Nakon bogate trepeze, na red dolaze kolačići.
Možete da napravite čupavce, obladne, čoko kuglice, oblande sa orasima kao što su pravile naše bake i razne druge.
Nakon toga gosti mogu da se opuste, pričaju i uživaju u piću.
Imate još 5 dana roka prikupite sve sastojke.
(Espreso)