šta je ovo u pašteti?
ŠTA JE OVO ISPOD POKLOPCA, ŽELATIN ILI NEŠTO GADNIJE? Srbi ZARATILI na Tviteru zbog PAŠTETE! (FOTO)
Na Tviteru je objavljen snimak paštete i dok jedni tvrde da je u pitanju "zdravi protein", drugi kažu da je u pitanju prevara...
Pašteta je za mnoge omiljena slana poslastica koja se brzo maže, a još brže smaže.
Nekada, paštete su bile najjeftinija opcija za doručak ili večeru. Danas kada kao nikada pre vodimo računa šta jedemo, ovakav obrok prvi je na listi za izbegavanje. A i cena je skočila.
Paštete spadaju u grupu proizvoda sa najlošijim kvalitetom, jer se za njih uglavnom koristi meso najlošije kategorije i MOM (mehanički okoštano meso).
Snimak jedne paštete koja je neprijatno iznenadila onoga ko je kupio, podelili su iz Udruženja potrošača Efektiva.
"Pašteta sa... nečim!", navodi se u opisu videa.
Naime, kako se može primetiti na fotografijama, gotovo trećinu kupljene paštete čini želatin.
Usledili su brojni komentari korisnika Tvitera, a jedan od njih je skrenuo pažnju na to da je u pitanju jetreni namaz:
To nije pašteta, to je JETRENI NAMAZ. Da je pašteta morali bi da se pridržavaju zvaničnog Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa. Ista je priča kada proizođač u nazivu proizvoda koristi termin 'hotdog' umesto 'viršle' ili 'hrenovke'.
Jedan korisnik je istakao da je baš želatin najukusniji deo mesnih prerađevina:
Nikad nisi naletela na zelatin u mesnom naresku? Cist protein. Nesto najukusnije sto postoji od mesnih preradjevina. Dobija se kuvanjem kostiju.
Drugi su u šali istakli da su u pitanju pihtije i da je ponuda koja se ne propušta:
Do su pihtije svakako je prevara što su zakinuli za paštetu
Pa to su i pihtije za istu cenu,ponuda koja se ne propušta
To je čist izvor proteina,belančevina i masti
Šta sadrži jedna pašteta?
Za paštete se koriste ostaci ostataka mesa najlošijeg kvaliteta, koje se ne može plasirati za druge svrhe. To su kokoši iz masovnog uzgoja, tovljene neprirodnom hranom – koncentratima, antibioticima i hormonima, kako bi brzo narasle do neprirodne veličine.
Za paštetu od lososa sigurno se ne koristi divlji losos do kojeg je teško doći, već onaj iz uzgoja.
Te se ribe tove žitaricama i sojom, žive u skučenim uslovima gde se lako šire bolesti, a zbog toga se tretiraju antibioticima i drugim hemikalijama, isto kao i kokoške. Kako bi dostigle nenormalnu veličinu daju im se i hormoni rasta, a intenzivna roza boja lososa dobija se dodavanjem boja u hranu. Kako je losos jedna od najkomercijalnijih riba, postoji sumnja da se već počelo s genetskom modifikacijom te ribe.
U paštetama se koriste glutaminati (E620 – E626) tj. pojačivači ukusa, koji prerađevinama s niskim udelom mesa, a visokim udelom vode i skroba, daju jedan više ”mesni” ukus.
Glutaminati smetaju funkcijama mozga i uzrokuje migrene, promene raspoloženja, astmu i druge poremećaje. U vrlo visokim dozama glutaminat uništava nervne stanice i mrežnjaču oka.
Ali, kako se već više-manje zna za štetnost glutaminata, tako ga industrija označava i pod drugim imenima, kao što su npr. kvaščev ekstrakt, hidrolizovani biljni protein, hidrolizovani sojin protein, biljni proteini, sojini proteini itd, navodi se na blogu istine i laži o hrani.
(Espreso)