Pekmez od dunja, Foto: Printscreen/Youtube/ MammaMia Recipes

za zimnicu

OVO JE NAJTRAŽENIJI RECEPT ZA PEKMEZ OD DUNJA: Potrebna su samo 3 SASTOJKA, domaćice će ODLEPITI

Za ovaj način pripreme koriste se domaće dunje kojima nije potrebno ljuštiti kožu zbog pektina - prirodnog želatina koji će pekmezu dati savršenu gustinu

Objavljeno: 08.11.2022. 21:37h > 21:43h

Svima omiljeni period godine kada stanove, kuće i dvorišta ispuni slatki miris dunja je zasigurno jesen. Dakle, sezona zimnice polako počinje, a kao i svake godine i ove tragamo za najboljim savetima za najukusniji pekmez.

Pekmez će dobiti posebnu aromu ako se dunje peku u rerni. Za ovaj način pripreme koriste se domaće dunje kojima nije potrebno ljuštiti kožu zbog pektina - prirodnog želatina koji će pekmezu dati savršenu gustinu. Od ove količine dobićete nešto manje od 500 g pekmeza.

foto: Printscreen/Youtube/ MammaMia Recipes

Sastojci

500 g dunje

1 - 2 čaše vode (u zavisnosti od gustine koju želite)

200 g šećera

Priprema

Rernu zagrejte na 200°C. Dunje operite, očistite, isecite na četvrtine i složite na tepsiju, zalijte vodom i pecite otprilike 30 minuta. Kad su dunje skuvane, prebacite ih u činiju, dodajte šećer i izmešajte. Smešu kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući, do željene gustine.

FOTO: Printscreen/Youtube/ MammaMia Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ MammaMia Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ MammaMia Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ MammaMia Recipes

Gustinu ćete prepoznati tako što ćete malo mešavine sipati na tanjir. Ako nije dovoljno gusta, nastavite sa kuvanjem dok ne dobijete željenu gustinu. Vrući pekmez sipajte u vrele, sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima i zagrejte u rerni na 100°C 40 minuta. Ostavite tegle u rerni da se potpuno ohlade do sledećeg dana.

(Espreso/Najžena)