ZAPAMTITE TO
DR OBRADOVIĆ UPOZORILA SVE SRBE NA KONZERVANS U ZIMNICI: Ovo NIKAKO ne smete DA RADITE 40 DANA od KISELJENJA
A doktorka Biserka Obradović je jedno prilikom na Prvoj televiziji skrenula pažnju na određene stvari
Jako je važno da kada spremate zimnicu obratite pažnju na konzervans.
Malo ko zna kako on utiče na nju.
A doktorka Biserka Obradović je jedno prilikom na Prvoj televiziji skrenula pažnju na određene stvari.
Njene reči će biti korisne svim domaćicama.
Iako se sada mnoge domaćice odlučuju više za kupovnu zimnicu nema ničeg lepšeg od domaće. Ona se ranije uvek pripremala u društvu, i predstavljala je povod za okupljanje i druženje. Ono što domaću zimnicu razlikuje od kupovne je što domaćice same određuju da li će i koliko staviti konzervansa i vinobrana i da li će izvršiti proces pasterizacije i sterilizacije
Sterilizacija je proces gde pune tegle stavljamo na temperaturu preko 100 stepeni, a pasterizacija stavljanje tegli sa povrćem na temperaturu od 50-70 stepeni. Nakon sterilizacije tegle zatvaramo i okrećemo naopako da bi se uništile sve bakterije koje se nalaze na poklopcu.
Specijalista opšte medicine doktorka Biserka Obradović je gostujući uživo u jutarnjem programu TV Prva, otkrila koje je povrće najzdravije da se stavlja u zimnicu, ali i koje opasnosti nosi stavljanje konzervansa i vinobrana u istu.
Ono što je posebno istakla jeste da kada stavljamo konzervans i vinobran u tegle ta se zimnica ne sme jesti 40 dana, jer je upravo toliko vremena potrebno da se ti sastojci razgrade i istope i budu manje štetni.
Kada govorimo o najzdravijem povrću za kiseljenje tu prednjače paprike i kupus, a potom i šarena mešana turšija u koju obično stavljamo karfiol, krastavce, šargarepu. Svo ovo povrće je bogato vitaminom C, a poznato je da je on naša pokretačka snaga i važan je za odbranu od virusa i prehlada. Zato ga je potrebno jesti najviše tokom zime, a najpre ćemo ga naći u turšiji i kiselom kupusu.
(Espreso/TV Prva)