NJAMI
PENASTE KIFLICE SA SIROM, STARI SRPSKI RECEPT: Ukus je da vam pamet stane, savršene su ako IMATE GOSTE
Recept je prilagođen i početnicima
Nema boljeg peciva od svežih kiflica sa sirom.
Čak i ako ste početnik, samo pratite korake ovog recepta i uspećete u pripremi.
Sastojci:
800 gr. brašna
400 ml. mleka
1/2 šoljice ulja
200 gr. sira
malo soli
1 kašika šećera
4 jaja
susam
1 kockica kvasca
Priprema:
Kvasac rastopiti u malo toploga mleka sa kašikom šećera. U to dodati 3 cela jaja pa malo izupati žicom. Dodati ostatak mleka pa polovinu brašna i malo soli. Malo izmešati dodati ulje i ostatak brašna pa zamesiti srednje tvrdo testo.
Pokriti i ostaviti na toplom da testo odmori i malo naraste. Preraditi dva puta kad naraste. Kada drugi put naraste razviti na radnu površinu što tanje testo i podeliti na 3 dela pa seći trouglove. Sir izdrobiti i dodati belance pa sa njime puniti trouglove i zavijati u kiflice.
Premazati ih sa žumancetom u koje ste dodali malo ulja. Posuti susamom. Pokriti folijom da narastu 10 min pa peći na 180 stepeni C 20 minuta da lepo porumene.
(Espreso)