korisno
EVO KOLIKO JE KORISNA KORA OD MANDARINE: Kada ovo budete videli nećete je baciti više NIKAD
Prokuvanu koricu narežite na tanke trakice
Mandarine obožavaju mnogi, ali koru skoro svi redovno bacaju. Ima mnogo načina na koje se može iskoristiti, a možete je iskoristiti i za ukusan dezert, tzv. ušećerene korice. Koristite neprskane mandarine.
Sastojci:
- 500 – 600 g mandarina
- 300 – 400 ml vode
- 1 kašičica soli
- 350 g kristal šećera
- 350 ml vode
- još malo šećera za valjanje korice
Ogulite mandarine i sačuvajte koricu. Koricu stavite u lončić, prelijte je s 300 – 400 ml vode i dodajte jednu kašičicu soli.
Kuvajte je u ovoj vodi do ključanja. Kad proključa, vodu bacite, a koricu sačuvajte. Tako ćete odstraniti gorčinu iz korice.
Prokuvanu koricu narežite na tanke trakice. U drugom loncu pomešajte 350 grama šećera i 350 mililitara vode pa pustite da mešavina proključa, a šećer se otopi. Dodajte pripremljenu koricu i sve kuvajte na laganoj vatri oko pola sata ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup vrlo gust.
Koricu pažljivo prebacite na cedilo da se ocedi i osuši, a zatim je uvaljajte u dosta šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila.
Pospremite u teglicu, dodajte kolačima, napicima ili grickajte kada poželite.
(Espreso/Radiosarajevo)