PAŽNJA!
OVAKO ĆETE ZNATI DA LI JE MESO POKVARENO: O ovim stvarima VODITE RAČUNA!
Pred nama su slave i praznici, a u to vreme prodaja mesa na tržištu uvek poraste
Kada kupujemo meso u prodavnicama polazimo od pretpostavke da je posao prodavca da kupcima ponudi kvalitetnu, svežu robu koja je čuvana na pravi način. Isto očekujemo i kada odemo u restoran, da se u njihovoj kuhinji vodi računa o tome kakvo meso nude svojim gostima.
Međutim, to nije uvek tako. O tome svedoči slučaj u kome je umesto provoda i lepih uspomena od 113 učenika i pet nastavnika Osnovne škole "Jovan Ristić" iz Borče, koji su bili na maturskoj ekskurziji na Zlatiboru, dvadesetak osmaka dobilo trovanje hranom, dok je čak njih osam završilo i na Institutu za majku i dete, piše Blic. Posle ručka u jednom restoranu ozbiljne tegobe je imalo oko 20 učenika i jedan nastavnik. Srećom, svi se dobro osećaju, a na nama je da povedemo više računa o tome od koga nabavljamo meso i kako da prepoznamo da je meso očuvanog kvaliteta i pogodno za ishranu.
Pred nama su slave i praznici, a u to vreme prodaja mesa na tržištu uvek poraste. Da vaši ukućani i gosti ne završe kao maturanti i njihovi profesori, obratite posebnu pažnju na to gde i od koga nabavljate meso, a kako da prepoznate da meso nije sveže ili da je čak i pokvareno otkrivaju stručnjaci sajta Agromedia.rs.
Pazite kada kupujete prasetinu i staro meso iz uvoza
Pre nego što krenete u kupovinu, evo podsetnika kako je najlakše prepoznati da li je meso sveže ili pokvareno. Zato nije na odmet da se podsetimo koji su parametri po kojima možete prepoznati da li je meso koje kupujete pokvareno, odnosno da li je sveže?
Bez obzira na to kojim povodom kupujete i koje meso je u pitanju, bezbednost i kvalitet mesa moraju uvek biti na prvom mestu.
Za slavlja se najčešće kupuje prasetina za koju je važno da je meso pregledano na prisustvo trihinele, s obzirom da je trihineloza bolest koja se preko svinjskog mesa može preneti i na ljude i ostaviti trajne posledice.
Staro meso iz uvoza često je na tržištu. Kontrole kvaliteta mesa jesu redovne, ali nisu detaljne. Pa tako postoji mnogo „crnih rupa“ u regulativama koje često omogućuju da se staro meso iz uvoza bez problema plasira na tržište.
Tražite deklaraciju i pažljivo je čitajte
Kao i prilikom kupovine bilo kog drugog proizvoda, i prilikom kupovine mesa deklaracija je prvo na šta obraćamo pažnju. Dakle, najpre treba pogledati deklaraciju na mesu, ako se ona na njemu nalazi (u prodavnicama se ona podrazumeva, za razliku od mesara). Svakako je sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je neretko i skuplje, ali s dobrim razlogom. Kupovinom mesa domaće proizvodnje umanjujete šanse da je meso staro.
Prema Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane za meso i proizvode od mesa predviđeno je da se na deklaraciji pored naziva proizvoda mora naći i informacija o prisutnosti dodate vode, ukoliko dodata voda čini više od 5% težine gotovog proizvoda, a nije tehnološki opravdana. Ukoliko su prilikom proizvodnje korišćeni bilo kakvi dodatni proteini, oni takođe moraju biti naznačeni na deklaraciji.
Boja je osnovni pokazatelj svežine
Boja mesa je osnovni test kojim se može otkriti da li je ono pokvareno, bez obzira na to što naznačeni rok trajanja nije prošao. Na umu treba imati normalne boje mesa.
SVINJETINA je roze-sivkasta
Većina ljudi misli da kvalitetno meso ima jarkocrvenu boju. Međutim, to nije njegova prirodna boja već je rezultat izlaganja svetlosti i vazduhu. Ako je mleveno meso vakumirano, njegova boja bi trebalo da bude ljubičasto-crvenkasta.
Meso tamnije boje govori da je reč o starijoj životinji. Ipak, to ne znači da je meso pokvareno. Uopšteno, crvena boja se povezuje s tim da je meso starije. U savršenim uslovima, svinjetina treba da ima roze-sivkastu boju. Meso nikako ne sme biti lepljivo.
Sveža PILETINA ima neutralan miris
Kod pregleda piletine obratite pažnju na delove oko kostiju. Ti delovi ne smeju biti tamniji, a prsna kost bi trebalo da bude elastična. Meso peradi kreće se od plavičasto-bele do žućkaste boje. Sveža piletina najbolje se prepoznaje po svetlijoj boji i neutralnom mirisu.
Ne kupujte JUNETINU sa sivkastim ili crnim delovima
Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa trebalo bi da bude prošaran tankim, a ne širokim žilicama. Žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija. Primetite li na junetini sivkaste ili crne delove – ne kupujte meso! Ovo pravilo treba poštovati bez obzira da li kupujete goveđi stek, veće komade mesa ili neki drugi posebni deo govedine. Kod mlevenog mesa je mogućnost prevare najveća. Iz tog razloga najbolje je tražiti da mesar samelje meso pred vama.
Sveža JAGNJETINA mora da ima standardni miris
Jagnjeće meso bi trebalo da bude svetloružičaste boje, a po teksturi čvrsto kao i junetina. Trebalo bi da se rukovodite i standardnim mirisom jagnjetine. Ako je jagnje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili ne postoji.
(Espreso / Blic žena)