njami
NE TREBA VAM NI VREME NI ISKUSTVO ZA PRIPREMU: Nijedna poslastica mu nije ravna, POLIZAĆETE I TANJIR (VIDEO)
Kada jednom napravite postaće vam omiljena poslastica
Jedna od najpoznatijih torti. Neodoljiva slatko kisela poslastica sa višnjam, sirom i mlevenim keksom, idealna za sve ljubitelje voćnih i osvežavajućih slatkiša.
Za pripremu čizkejka vam ne treba mnogo vremena ni kulinarskog iskustva.
Sastojci:
Za koru:
- 300 g mlevenog keksa
- 150 g istopljenog maslaca
- 5 kašika mleka
Za beli fil:
- 400 g neslanog sira
- 10 g želatina
- 6 kašika vode
- 120 g šećera u prahu
- 10 g vanilin šećera
- 500 ml slatke pavlake
Za voćni fil:
- 450 g crvenog voća
- 10 g želatina
- 6 kašika vode
- 100 ml vode
- 10 g vanilin šećera
- 4-6 kašika šećera
Priprema:
Prvo pripremite voćni fil
U džezvu stavite želatin sa 6 kašika vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Za to vreme… U šerpicu stavite voće sa vodom i šećerom, pa stavite da se kuva. Kada voće provri smanjite temperaturu i kuvajte još 10-tak minuta. Želatin zagrejte, ali nemojte da vam provri. Sipajte ga u šerpu sa voćem, dobro pomešajte i ostavite da se prohladi.
Priprema biskvita
U činju sipajte mleveni keks, mleko, istpoljeni maslac i rukama lagno umesite sastojke.
Kalup (26 cm) premažite maslacem. Na dno kalupa rukama utapkajte smesu od mlevenog keksa.
Priprema belog fila
U džezvu stavite želatin sa 6 kašika vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Za to vreme…Mikserom umutite sir sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte slatku pavlaku, pa mutite mikserom dok se smesa ne zgusne. Želatin zagrejte, ali nemojte da Vam provri. U želatin dodajte malo umućenog sira, pomešajte, pa sipajte u fil sa sirom. Mikserom umutite sve sastojke da se sjedine. (Ukoliko volite gušći beli fil dodajte i kesicu kremfixca, ja nisam dodavala).
Preko keksa sipajte fil sa sirom. Poravnajte ga, pa preko sipajte voćni fil. Ostavite tortu u frizideru najbolje preko noći, a najmanje 6 sati. Ukoliko ne želite da vam se voćni fil razmaze tokom sečnja, prvo zasecite vocni zele, obrišite noz, pa isecite parče.
(Espreso/Cooking.rs)