sjajno
EVO KAKO DA VAM PALENTA BUDE KREMASTIJA: Pred vama je najjača CAKA, fora je U MLEKU (RECEPT)
Naime, palenta, odnosno kačamak sadrži mnogo vlakana, a puna je i minerala i vitamina
Još naše bake su znale da je palenta izuzetno zdrava, zato i nije čudno što je mnogi stručnjaci stavljaju visoko na lestvici najboljih doručaka.
Ipak, retko se setimo da pojedemo baš palentu za doručak, a to je navika koju bi trebalo da promenimo.
Naime, palenta, odnosno kačamak sadrži mnogo vlakana, a puna je i minerala i vitamina. Tu je vitamin B, folna kiselina, vitamin C, fosfor, kalijum, beta karoten... A pored svega toga sadrži i malo kalorija.
U zavisnosti od količini vode u kojoj se kuva, može da bude ređa ili gušća. Razmera vode i brašna u šaoljama je okvirno 4:1 za čvršću palentu, a 6:1 za mekšu.
Manja količina vode u kojoj se kuva znači i gušću, tvrđu palentu. Samim time, veća količina vode osigurava ređu, više kašastu masu.
Temperatura kuvanja, kao i vreme, takođe su faktori koji na kraju definišu ukus i izgled ovoga obroka.
A zanimljivo je to da možete da je pravite i sa mlekom. Na pakovanju proverite koliko je tečnosti potrebno, a odnos neka bude takav da dve trećine čini mleko, a ostalo voda. Upravo zbog mleka će da bude kremastija.
Kada se mleko i voda zagreju skoro do vrenja - postepeno dodajte palentu. Važno je, kod instant palenti da mešate bez prestanka. Nakon par minuta palenta je gotova.
(Espreso/Blic žena)