Recept za kremastu palentu, Foto: Profimedia

sjajno

EVO KAKO DA VAM PALENTA BUDE KREMASTIJA: Pred vama je najjača CAKA, fora je U MLEKU (RECEPT)

Naime, palenta, odnosno kačamak sadrži mnogo vlakana, a puna je i minerala i vitamina

Objavljeno: 07.11.2022. 09:54h

Još naše bake su znale da je palenta izuzetno zdrava, zato i nije čudno što je mnogi stručnjaci stavljaju visoko na lestvici najboljih doručaka.

Ipak, retko se setimo da pojedemo baš palentu za doručak, a to je navika koju bi trebalo da promenimo.

Naime, palenta, odnosno kačamak sadrži mnogo vlakana, a puna je i minerala i vitamina. Tu je vitamin B, folna kiselina, vitamin C, fosfor, kalijum, beta karoten... A pored svega toga sadrži i malo kalorija.

Recept za kremastu palentufoto: Profimedia

U zavisnosti od količini vode u kojoj se kuva, može da bude ređa ili gušća. Razmera vo­de i brašna u šaoljama je ok­vir­no 4:1 za čvr­š­ću pa­len­tu, a 6:1 za me­kšu.

Manja količina vode u kojoj se kuva znači i gušću, tvrđu palentu. Samim time, veća količina vode osigurava ređu, više kašastu masu.

Temperatura kuvanja, kao i vreme, takođe su faktori koji na kraju definišu ukus i izgled ovoga obroka.

A zanimljivo je to da možete da je pravite i sa mlekom. Na pakovanju proverite koliko je tečnosti potrebno, a odnos neka bude takav da dve trećine čini mleko, a ostalo voda. Upravo zbog mleka će da bude kremastija.

Kada se mleko i voda zagreju skoro do vrenja - postepeno dodajte palentu. Važno je, kod instant palenti da mešate bez prestanka. Nakon par minuta palenta je gotova.

(Espreso/Blic žena)