probajte
JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA RUSKU SALATU KOJI KORISTE STARIJE DOMAĆICE: Ne postoji šansa da vam jelo NE USPE!
Ruska salata je nezaobilazna za vreme praznika, na slavama i svim ostalim slavljima. Pravi se lako i jednostavno.
Ruska salata spada u klasike koji se pripremaju za svaki svečani ručak ili događaj. Bez nje ne može da se zamisli nijedan praznik ni slava. Originalnu verziju salate izmislio je 1860-ih kuvar belgijskog porekla, Lusijen Olivije, kuvar Ermitaža, jednog od najslavnijih moskovskih restorana. Olivijeva salata brzo je postala izuzetno popularna kod redovnih Ermitažovih mušterija i postala je najpoznatije jelo restorana. Današnja popularna verzija ruske salate sadrži kuvani krompir, kiseli krastavac, grašak, jaja, šargarepu i kuvanu piletinu, pa sve to začinjeno majonezom.
Sastojci:
200 g krompira
200 g šargarepe
200 g graška (može i zamrznut)
200 g kiselih krastavčića
200 g šunke
300 g majoneza
100 g pavlake
2 kuvana jajeta
so, biber
Priprema:
Krompir i šargarepu iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati dok ne omekša. Skuvati grašak dok ne postane mek. Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice. Sve sastojke pomešati, dodati majonez, pavlaku i začine. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi. Servirati hladno.
(Espreso)