Ruska salata, Foto: Profimedia

probajte

JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA RUSKU SALATU KOJI KORISTE STARIJE DOMAĆICE: Ne postoji šansa da vam jelo NE USPE!

Ruska salata je nezaobilazna za vreme praznika, na slavama i svim ostalim slavljima. Pravi se lako i jednostavno.

Objavljeno: 07.11.2022. 07:41h

Ruska salata spada u klasike koji se pripremaju za svaki svečani ručak ili događaj. Bez nje ne može da se zamisli nijedan praznik ni slava. Originalnu verziju salate izmislio je 1860-ih kuvar belgijskog porekla, Lusijen Olivije, kuvar Ermitaža, jednog od najslavnijih moskovskih restorana. Olivijeva salata brzo je postala izuzetno popularna kod redovnih Ermitažovih mušterija i postala je najpoznatije jelo restorana. Današnja popularna verzija ruske salate sadrži kuvani krompir, kiseli krastavac, grašak, jaja, šargarepu i kuvanu piletinu, pa sve to začinjeno majonezom.

Sastojci:

200 g krompira

200 g šargarepe

200 g graška (može i zamrznut)

200 g kiselih krastavčića

200 g šunke

300 g majoneza

100 g pavlake

2 kuvana jajeta

so, biber

FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović
FOTO: PRINTSCREEN/YT/ NULL
FOTO: Printscreen Youtube / Dare 2 Cook Now
FOTO: Printscreen Youtube / Dare 2 Cook Now
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Priprema:

Krompir i šargarepu iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati dok ne omekša. Skuvati grašak dok ne postane mek. Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice. Sve sastojke pomešati, dodati majonez, pavlaku i začine. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi. Servirati hladno.

(Espreso)