njami
STARINSKA RATARSKA PITA SA SIROM: Generacije su ODRASLE NA NJOJ, a recept je SKROZ ZABORAVLJEN
Peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni dok ne porumeni, oko 45 min
Testo je dobro umešano kad celu jufku presečeš na pola, a ona bude šupljikava.
Sastojci:
600 g mekog brašna tip “400”
25 g svežeg kvasca 2,5 dl vode 1 kašičica šećera 2 jajeta 1 jaje za premazivanje
50 ml ulja 1 kašičica soli 350 g mladog sira 60 g masti 60 g putera susam
Priprema:
U dublju posudu sipati mlaku vodu, razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna , te ostaviti na toplom da nadođe. Uvanglicu sipati polovinu brašna, dodati so, jaja, ulje i nadošao kvasac, zatim promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno po potrebi i ručno mesiti dok se ne dobije glatko testo.
Umešeno testo ostaviti da nadođe. Potom testo premesiti i podeliti na 9. jufki i ostaviti ih da miruju oko 20 min. Okruglu tepsiju nauljiti i posuti brašnom. Uzeti jednu jufku i rastanjiti je oklagijom. Staviti je u tepsiju pa premazati rastopljenom smesom od mast ii putera.
Preko staviti sira i preklopiti drugom korom.
Postupak ponavljati dok se ne utroši sav material. Poslednju koru premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Gotovu pitu iseći na trouglove pa je ostaviti da nadođe. Peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni dok ne porumeni, oko 45 min.
(Espreso/Alo)