savet
KADA KUPUJETE MESO DOBRO POGLEDAJTE OVAJ DEO: Ako IZGLEDA OVAKO, ne uzimajte ga, POKVARENO JE
Svaka domaćica redovno kupuje za ručak i piletinu, mleveno meso, junetinu, ali na ovo mora da obrati pažnju
Kada kupujete meso morate da budete obazrivi.
Postoje stvari na koje morate da obratite pažnju.
Svaka domaćica redovno kupuje za ručak i piletinu, mleveno meso, junetinu, ali na ovo mora da obrati pažnju.
Da biste znali da je meso koje ste kupili sveže, prvenstveno treba da obratite pažnju na njegovu boju. Osim toga i prošaranost žilama otkriva koliko je meso stajalo na policama i da li je "bezbedno" za upotrebu.
Kvalitet mesa možete proveriti vrlo lako i brzo, potrebno vam je samo 5 sekundi, a evo šta treba da uradite da biste izbegli trovanje hranom...
Proverite boju
Normalna boja junetine je svetloroze, piletina još svetlija, svinjetina ima svetliju crvenu boju i prošarana je masnoćama. Govedina je dosta tamnija od junetine, ali ne sme biti previše tamna. Ako meso ima sivkastu nijansu - nikad ga ne kupujte.
Testirajte čvrstinu
Postoji još jedan način da jednostavno proverite da li je pakovano meso još uvek sveže. Ako ga pritisnete prstom, mora brzo da se vrati u svoje originalno stanje i ne sme da ostane nikakvo udubljenje. Površina mesa mora da se sija.
Višak tečnosti
Ako kupujete upakovano meso, u njemu ne sme biti vode, niti sukrvice. Ovo je veoma važno.
Moramo znati koja je normalna boja koje vrste mesa. Tako je pileće meso normalno od plavičasto-bele do žućkaste boje, dok svinjetina, u savršenim uslovima, ima ružičasto-sivkastu boju. Kad je piletina u pitanju, važno je obratiti pažnju na delove mesa oko kosti, koji ne bi trebalo da budu tamni, dok bi prsna kost trebala biti savitljiva.
I iako većina ljudi meso povezuje sa crvenom bojom, ona zapravo nije njegova prirodna boja, već do takve boje dolazi prilikom izlaganja mesa vazduhu.
Ako se ipak radi o mlevenom mesu koje je vakuumirano, boja bi mu trebala biti ljubičasto-crvenkasta, dok tamnija boja ukazuje na to da se radi o starijoj životinji, ali ne mora automatski značiti da je meso pokvareno.
Generalno gledano, zapravo se crvena boja povezuje s time da je meso pokvareno, pa na to obratite pažnju, kada je svinjetina u pitanju.
A šta je s junetinom?
Junetina je prirodno crvenkaste boje, a tekstura joj mora biti čvrsta te ona mora biti prošarana tankim, a ne debelim i širokim žilama - a ako pak na komadu mesa uočite žute i masne žile, to znači da je životinja bila nešto starija.
Ako pak na junetini vidite crne ili sive delove, nemojte kupiti takvo meso. A kada je reč o mlevenoj junetini, najviše je mogućih prevara, pa je idealno rešenje da meso usitne pred vama.
Ako jagnjetina nema miris, to zapravo nije dobro
Jagnjetina pak mora biti svetlo ružičaste boje i čvrste teksture, kao i junetina. A prema mirisu možete videti je li janjetina bila smrznuta ili ne. Ako je smrznuta, mirisa gotovo uopštee nema ili je jako slab.
(Espreso/Net.hr)