NJAMI
Da li ste probali POHOVALI KARFIOL? Ovaj specijalitet su jeli NAŠI STARI, a odličan je UZ SIR (RECEPT)
Recept je pravi kao iz mamine kuhinje
I pored toga što je karfiol niskokalorična namirnica, kada je pripremljen na ovakav način prilično je kaloričan, pa ga, pohovanog i prženog u dubokom ulju, umereno konzumirati.
Sastojci: kuvanje:
1 manji karfiol
1 kaf. kaš. soli
oko 1 litar vode
pohovanje:
2 jaja
~100 g brašna
~150 g prezli
ulje za duboko prženje
1/2 kaf. kaš. soli
Priprema: Odvojiti cvetiće karfiola i skratiti drške. Dobro oprati pod mlazom vode, ulazeći ispod "krošnje" gde može da se uvuče gusenica. Skuvati karfiol u slanoj vodi, pazeći da bude 2/3 kuvan, jer za ovaj recept neće valjati ako se prekuva, a ako do toga ipak dodje - odustati od pohovanja i napraviti ručak prema drugom receptu, recimo, zapečeni karfiol s jajima. Ocediti karfiol i ne čekati da se mnogo ohladi, nego ga odmah pohovati. Pripremiti posude s brašnom, umućenim jajima i prezlama. U jaja dodati kašiku vode i dobro izmutiti, da bi smesa postala transparentnija. Zagrejati malo više ulja, pa smanjiti temperaturu na vrlo tiho, da "poh" ne bi pregoreo. Cvetiće karfiola uvaljati u brašno, umočiti u jaja, pa uvaljati u prezle i stavljati u zagrejano ulje. Kod duplog pohovanja cvetiće karfiola ponovo umočiti u jaja i uvaljati u prezle. To se obično radi na kraju pohovanja, ako je preostalo jaja. Pržiti cvetiće oko 5-6 minuta i povremeno ih okrenuti da bi se ravnomerno zarumeneli. Ne zbijati ih u šerpi da bi ih lakše okretali. Vaditi pohovane cvetiće na kuhinjski papir, koji će da upije masnoću. Posoliti. Servirati, na primer, uz pire krompir, uz varivo od graška ili šargarepe i uz zelenu salatu.
(Espreso)