Prijatno
LEČI I PREHLADU I MAMURLUK: Ajngemahtec DOMAĆA pileća supa puna vitamina!
Naseckajte piletinu i povrće
Ajngemahtec je hranjiva pileća supa koja se tradicionalno smatra univerzalnim lekom, a naziv dolazi od nemačke reči koja bi se otprilike mogla prevesti kao „sve u jednom“, dok prevod reči „eingemacht“ glasi „konzervirano“.
Ovo je zapravo bogata, a jednostavna pileća supa s puno povrća i knedlama koje se tradicionalno prave od griza.
Sastojci:
- 500 g piletine za supu (krilca, nogice, želuci, srca, plećka)
- 200 g pilećih grudi
- 2 šargarepe
- 1 glavica luka
- 200 g graška
- 1 koren peršuna
- ½ korena celera
- ¼ glavice karfiola
- so, po ukusu
- biber , po ukusu
- 1 kašika ulja
- Knedle od griza
- 1 jaje
- 4 kašike ulja
- 8 kašika griza
- ¼ kašičice soli
- naseckani peršun, za posluživanje
Priprema:
1. Naseckajte piletinu i povrće
Piletinu isecite na manje komade. Očistite i sitno naseckajte luk. Očistite korenasto povrće i isecite ga na komade po želji.
2. Dinstajte piletinu
Zagrejte veću šerpu i dodajte ulje. Na ulju dinstajte sitno naseckani luk oko 5 minuta. Ubacite piletinu i pržite sve dok se ne pobeli ravnomerno.
3. Kuvajte
Dodajte šargarepu, peršun, celer i stabljike karfiola. Dinstajte par minuta pa sipajte 1,5 l vode. Posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte na srednje jakoj vatri do vrenja. Kad provri, smanjite vatru i lagano kuvajte 45 minuta.
4. Dodajte ostatak povrća
Nakon 45 minuta dodajte cvetove karfiola i grašak i nastavite da kuvate još 20 minuta. Za to vreme umutite knedle.
5. Pripremite knedle
Viljuškom izmutite jaje i so, dodajte ulje i dobro promešajte. Dodajte griz i dobro promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Ostavite smesu 10 minuta da se zgusne.
6. Ukuvajte knedle
Pripremite dve kašike pa ih umočite u supu. Pomoću kašika oblikujte knedle i stavljajte ih u supu. Kuvajte ih 5 minuta.
7. Poslužite-Sklonite supu s vatre i poslužite uz dodatak naseckanog peršuna.
(Espreso/Index.hr)