Rozen torta, Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

obavezna na slavskoj trpezi

U STAROJ JUGOSLAVIJI SU SE GUŠILI U OVAKVOJ ROTEN TORTI: Puna je ORAHA, ovakvu recepturu NISTE PROBALI

Rozen torta je jedna od omiljenih srpskih poslastica STARINSKA RECEPTURA ZA ROZEN TORTU: Puna oraha i keksa, u STAROJ JUGIOSLAVIJI svi su je OBOŽAVALI! (RECEPT)

Objavljeno: 03.11.2022. 18:04h > 18:06h

Rozen torta je zvezda svake slavske trpeze i ne postoji domaćica u Srbiji koja ne je ne pravi za svoju slavu. Puna oraha i keksa i prelivena slatkom glazurom ovaj slatkiš spada u klasike kojima niko već decenijama ne odoleva.

Sastojci:

  • 1 pakovanje rozen kora
  • 500 ml mleka
  • 250 g šećera
  • 100 g bele čokolade
  • 150 g maslaca
  • 300 g mlevenih oraha
  • 300 g mlevenog keksa
  • Za glazuru:
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 kašika soka od limuna
  • 2 kapi crvene boje za kolače
  • FOTO: Printscreen Youtube
    FOTO: Printscreen Youtube
    FOTO: Printscreen Youtube
    FOTO: Printscreen Youtube

Priprema:

Mleko i šećer prokuvati. U vrelu smesu dodati čokoladu i maslac i čim se istope dodati mlevene orahe i mleveni keks. Izmešati, ostaviti da se prohladi i mlakim filom filovati korice. Za glazuru stavite oko decilitar vode da vri. U posudu sipajte šećer u prahu, prehrambenu boju i sok od limuna. Sve mešajte i dodajte kipuću vodu do željene gustine. Prelijte tortu gotovom glazurom i ostavite da se suši. Rozen torta je najukusnija kada prenoći.

(Espreso/Stvar ukusa)