obavezna na slavskoj trpezi
U STAROJ JUGOSLAVIJI SU SE GUŠILI U OVAKVOJ ROTEN TORTI: Puna je ORAHA, ovakvu recepturu NISTE PROBALI
Rozen torta je jedna od omiljenih srpskih poslastica STARINSKA RECEPTURA ZA ROZEN TORTU: Puna oraha i keksa, u STAROJ JUGIOSLAVIJI svi su je OBOŽAVALI! (RECEPT)
Rozen torta je zvezda svake slavske trpeze i ne postoji domaćica u Srbiji koja ne je ne pravi za svoju slavu. Puna oraha i keksa i prelivena slatkom glazurom ovaj slatkiš spada u klasike kojima niko već decenijama ne odoleva.
Sastojci:
- 1 pakovanje rozen kora
- 500 ml mleka
- 250 g šećera
- 100 g bele čokolade
- 150 g maslaca
- 300 g mlevenih oraha
- 300 g mlevenog keksa
- Za glazuru:
- 250 g šećera u prahu
- 1 kašika soka od limuna
- 2 kapi crvene boje za kolače
Priprema:
Mleko i šećer prokuvati. U vrelu smesu dodati čokoladu i maslac i čim se istope dodati mlevene orahe i mleveni keks. Izmešati, ostaviti da se prohladi i mlakim filom filovati korice. Za glazuru stavite oko decilitar vode da vri. U posudu sipajte šećer u prahu, prehrambenu boju i sok od limuna. Sve mešajte i dodajte kipuću vodu do željene gustine. Prelijte tortu gotovom glazurom i ostavite da se suši. Rozen torta je najukusnija kada prenoći.
(Espreso/Stvar ukusa)