preukusno
OVAKO PUNJENU BAKLAVU DO SADA NISTE SPREMALI: Odmah ćete ZABORAVITI na TRADICIONALNU kada vidite koliko je SOČNA
Ali, kako se vremena menjaju, tako se menjaju i recepti za tradicionalna jela, te se u baklave sve češće stavljaju sladoled i pistiće
Baklava je vrsta vrlo slatkog deserta poreklom iz Turske. Međutim, domaćice sa naših prostora su se toliko izveštile u pravljenju baklave, da razlike u ukusu skoro i da nema.
Kada je reč o tradicionalnoj baklavi, ona se pravi od kora, oraha, cimeta, vode, šećera i soka od limuna i veoma je laka za pripremu.
Ali, kako se vremena menjaju, tako se menjaju i recepti za tradicionalna jela, te se u baklave sve češće stavljaju sladoled i pistiće.
S obzirom na to da je počela sezona slava, Telegraf je za vas pripremio recept za baklavu sa lešnicima i kremom, a verujemo da će vas ukus oboriti s nogu.
Sastojci:
500 g tankih gotovih kora
200 g maslaca
400 g krema
200 g pečenih lešnika
100 g meda
ulje za podmazivanje
sastojci za sirup:
3/4 šolje šećera
2,5 dl vode
sok od limuna
Priprema:
U manjoj šerpi pomešajte šećer, med i vodu i stavite da se kuva dok ne proključa. Zatim dodajte sok od limuna, smanjite temperaturu i ostavite da se sirpu krčka još desetak minuta.
Posle toga, ostavite sirup da se ohladi.
Otopite maslac, ali vodite računa da ne proključa.
Pleh u kom ćete peći podmažite, pa počnite sa ređanjem kora. Svaku koru poprskajte rastopljenim maslacem.
Poređajte pet kora, pa tu poslednju premažite kremom i pospite lešnicima. Postupak ponavljate dok vam ne nestane materijala.
Kada završite sa ređanjem, oštrim nožem isecite baklavu na rombove ili trouglove, po svojoj želji.
Sve prelijte preostalim puterom.
Baklavu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.
Kada je gotova, ostavite je da se prohladi desetak minuta, a onda je prelijte ohlađenim sirupom.
Kada se sasvim ohladi, baklava je spremna za služenje.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)