paŽnja
OVAKO NIPOŠTO NE SMETE DA KORISTITE KIVI: Ni ne slutite KAKVA OPASNOST VREBA IZ NJEGA
Kivi se najčešće koristi u sirovom obliku
Kada je kivi u pitanju, najintrigantnije mi je to što je pravi izazov za upotrebu u kuhinji! Evo nekoliko zanimljivih smernica koje treba slediti:
• nikada ne dodajte kivi u kreme sa želatinom, jer moćni enzim aktinidin razlaže širok spektar proteina, uključujući želatin, i sprečava da se krema stegne; • nemojte ga koristiti u receptima koji sadrže mleko i mlečne proizvode, jer će oštetiti kremastu strukturu jela; • ako prethodno prokuvate kivi, sprečićete gorenavedena dejstva na želatin i kazein iz mleka, ali pošto kivi kuvanjem gubi specifičnu boju i teksturu, rezultat će biti manje estetski privlačan; • sirovi kivi sadrži kristale kalcijum oksalata koji nisu rastvorljivi, pa nemojte dodavati velike količine kivija u smutije i sveže ceđene sokove, jer oksalati mogu da iritiraju usnu duplju, grlo i sistem za varenje.
ZELENE SUPERMOĆI
Iz navedenih razloga, kivi se najčešće koristi u sirovom obliku. Evo samo nekih od supermoći ovog neobičnog voća:
• sadrži veliku količinu vlakana, pa je efikasniji od suvih šljiva i lanenog semena u otklanjanju akutnog zatvora;
• zbog prisutnog enzima aktinidina, kivi omekšava sve vrste mesa, pa ga možete koristiti u marinadama;
• jedan kivi dnevno najčešće će zadovoljiti vaše dnevne potrebe za unosom vitamina C;
• kora kivija je takođe jestiva i sadrži čak više antioksidanata od samog voća! Zato kupujte organski kivi i ne gulite ga, već samo sastružite površinske dlačice nožem pre konzumiranja;
• kivi sadrži folnu kiselinu, pa ga je posebno korisno jesti redovno tokom trudnoće. Izdvojila sam dva recepta u kojima volim da koristim kivi – sirov u bogatoj salati, a pečen kao sastojak sočnih mafina.
(Espreso)