OBRATITE PAŽNJU
OVAJ KOLAČ JE BIO 80-IH NA VRHUNCU POPULARNOSTI: Cela Jugoslavija je MIRISALA NA NJEGA, IMALI SU GA U RUKAVU
Iskusne domaćice su ga već pravile, a isprobajte i vi jer će vam se provereno dopasti
Raskošne torte su uvek bile omiljene, pogotovo ako se prave od čokolade ili oraha, ali i oni najjednostavniji i najjeftiniji kolači mogu da im pariraju. Naše bake su pravile žuti kolač sa višnjama ili lenju pitu čiji recepti su se prenosili s kolena na koleno, a kasnije je postao omiljen i ovaj neodoljivi i osvežavajući jugoslovenski kolač sa jabukama. Iskusne domaćice su ga već pravile, a isprobajte i vi jer će vam se provereno dopasti.
Sastojci:
Za koru:
4 jajeta
100 g šećera
200 g brašna
100 ml ulja
100 ml vode
1 kesica praška za pecivo
Za fil:
1 kg jabuka
80 g pudinga od vanile
100 g šećera
Za ukrašanjanje:
500 ml slatke pavlake
Priprema:
Odvojte žumanca i belanca, pa belanca pomešajte sa šećerom i umutite u čvrst šne. U žumanca dodajte ulje, vodu i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobro sjedinite, pa dodajte u belanca i lagano promešajte. Sipajte dobijenu smesu u tepsiju koju ste premazali puterom (ili nauljili) i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. U šerpu sipajte vodu (900 ml) i dodajte šećer, a kada proključa dodajte jabuke koje ste sitno iseckali. Ostatak vode (100 ml) pomešajte sa pudingom i dodajte u jabuke. Kada jabuke budu gotove vruć fil sipajte preko kore. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, a zatim stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku i dekorišite kolač.
(Espreso)